Van Viane naar Deux-Acren en terug via Bever (1 mei 2021)

Viane is een deelgemeente van Geraardsbergen en ligt in de vallei van de Mark, een bijriviertje van de Dender. Via onverharde wegen, door het natuurgebied de Rietbeemd en langs de oevers van de meanderende Mark stapte ik naar het Waalse Deux-Acren, dat deel uitmaakt van Lessen. In Viane passeerde ik de Sint-Salvatorkapel, in de volksmond gekend als “De Heilige Stee”, een kapel die reeds werd vermeld in de 16de eeuw. Het natuurreservaat de Rietbeemd ligt in de vallei van de Mark en strekt zich uit over het grondgebied van Geraardsbergen en Lessen en is het enige taalgrensoverschrijdende natuurreservaat van ons land.

Van Deux-Acren wandelde ik door het golvende landschap via een stukje van het Akrenbos en via het gehucht Burght naar Bever, een klein dorpje gelegen in de zuidwesthoek van Vlaams-Brabant en het Pajottenland.

Het gehucht Burght ligt boven op een heuvel en er was vroeger een middeleeuwse versterking boven op een motte waarrond zich een eerste woonkern ontwikkelde. Het mottekasteel en de windmolen zijn verdwenen. In het gehucht kan men wel nog de mooie Sint-Martinuskapel bewonderen. De deur van de kapel stond open zodat ik een kijkje kon nemen binnen in de kapel. De kapel dateert van 1760 en is beschermd als monument.

In Bever nam ik een korte pauze en begon dan aan de terugweg naar Viane. Ik passeerde een tweede maal in het gehucht Burght. Wat verder moest ik noodgedwongen mijn geplande route aanpassen want een veldweg leek verdwenen. Zou dit het werk zijn van een overijverige landbouwer ?

Mijn fotoreportage: Viane 1 mei 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Van Viane naar Deux-Acren en terug via Bever (1 mei 2021)

  1. Hallo, dit gebied ken ik als geen ander aangezien ik er ook woon. Prachtig wandelen hier. Vooral het natuurreseervaat de rietbeemd is zeker de moeite voor mensen die houden van rust en het prachtig gezang van de verschillende vogels die daar leven. En inderdaad in Bever verdwijnen er dikwijls landwegjes door boeren die steeds meer hun landbouwgebied vergroten. Erg spijtig. Mooie blog Didier 😉

    1. Dag Cecile, Bedankt voor je reactie. Heb genoten van de wandeling door deze mooie, landelijke en rustige streek. Groeten Didier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.