Een stukje Grote Routepad vanuit Vladslo (12 mei 2021)

Vanuit Vladslo volgde ik een twaalftal kilometer de GR131 (Brugse Ommeland – Ieperboog). In de omgeving van Koekelare verliet ik het traject van het GR-pad en stapte terug via Bovekerke en een stukje langs de Handzamevaart.

De GR passeerde het Praetbos en de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo, waar meer dan 25.000 gesneuvelde soldaten uit de Groote Oorlog begraven liggen. Achteraan het kerkhof staat het beeldhouwwerk van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz: het treurend ouderpaar. Käthe maakte het kunstwerk om het verdriet te verwerken voor het verlies van haar zoon Peter, die in 1914 in de omgeving van Diksmuide sneuvelde. Peter ligt begraven op het kerkhof bij het monument van zijn moeder.

“Op dat massagraf van soldaten, staan nu Käthe Kollwitzs beelden, van god en mens verlaten

en ik ken geen heviger wereld, geen menselijker bede,

dan die twee donkere stenen, die zo diepe schreien om vrede …”

Willem Vermandere

Er was ook een mooie passage door de dreven van het Koekelarebos.

Mijn foto’s van de wandeling: Vladslo 12 mei 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.