Door provinciedomein de Palingbeek en de Gasthuisbossen (28 mei 2021)

Wandeling georganiseerd door de Ieperse wandelclub: de 100Km van Ieper.

Vorige week had ik de lussen vanuit Ieper en Sint-Jan gewandeld (mijn verslag) en vandaag combineerde ik de wandellussen vanuit Zillebeke en Hollebeke. Het was genieten van het mooie landschap van de Ieperboog en de prachtige natuur van het provinciedomein de Palingbeek en de Gasthuisbossen.

Tijdens een zwerftocht door de streek rond Ieper wordt men onvermijdelijk geconfronteerd met de ontelbare herinneringen aan de Groote Oorlog. Onderweg stapte ik dan ook voorbij heel wat oorlogskerkhoven, monumenten en gedenktekens en resten van bewaard gebleven bunkers. Maar twee sites waar ik tijdens de wandeling passeerde, vind ik toch wel heel indrukwekkend en speciaal: de mijnkrater Caterpillar en Hill 62.

De immense bomkrater Caterpillar is een litteken van de mijnenoorlog van begin juni 1917 en ligt verscholen in het bos de Vierlingen op een boogscheut van Hill60. Aan de rand van de diepe krater kan men zich de enorme kracht van de mijnexplosie voorstellen. De knal moet dan ook oorverdovend zijn geweest.

In volgelvlucht een paar kilometer verder ligt de gedenksite Hill 62. Vanop de heuvel, midden het vredige landschap, heeft men een mooi uitzicht over de omgeving en de stad Ieper. Dit geeft aan dat de heuvel tijdens de oorlog strategisch heel belangrijk was. Het monument brengt hulde aan het Canadese leger dat hier in deze sector opereerde en ligt aan het einde van de Canadalaan die Hill62 met de Meenseweg verbindt. De Canadalaan, met aan beide kanten Canadese esdoorns, werd na de oorlog aangelegd op de Britse tweede frontlijn.

Het was een mooie wandeling via heel wat onverharde wegen door de natuur aan de rand van Ieper.

Mijn foto’s van de wandeling: Zillebeke 28 mei 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.