De Kalkense Meersen, het Donkmeer en de Schelde (23 mei 2021)

Wandeling via het wandelnetwerk Kalkense Meersen:

Kalken – Overmere – Donkmeer – Uitbergen – Schellebelle

De Kalkense Meersen, één van de grootste restanten van de Scheldemeersen, vormen een ruim natuurgebied dat zich uitstrekt in de Oost-Vlaamse Scheldevallei tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Een wandeling door dit weidse, uitgestrekte landschap is genieten van ruimte, water, groen, rust en stilte.

Ik had een wandeling uitgestippeld via de routeplanner van de site wandelknooppunt.be en vertrok vanaf de parking bij het kerkje van Kalken. Onmiddellijk na de start wandelde ik door de Molenmeers, het meest noordelijk gelegen deel van de Kalkense Meersen en zette dan koers richting Overmere, het dorpje waar op het einde van de 18de eeuw de Boerenkrijg begon. Vanuit deze deelgemeente van Berlare stapte ik verder naar het Donkmeer. Deze waterplas ontstond door de turfontginning in de 18de eeuw. Begin 20ste eeuw groeide het Donkmeer uit tot een toeristische trekpleister in de regio.

Na het Donkmeer vervolgde ik mijn tocht tot bij de Scheldedijk en volgde het jaagpad langs de Schelde stroomopwaarts tot Uitbergen. Hier verliet ik de Scheldedijk, wandelde door het dorp en daarna door het mooie natuurgebied Wijmeers, een gecontroleerd overstromingsgebied en een deelgebied van de Kalkense Meersen.

Ik volgde het wandelpad door de Wijmeers en bereikte opnieuw de Schelde bij de wijk Aard, gelegen op de linkeroever van de Schelde. Een veerboot, één van de oudste overzetten op de Schelde, verbindt de wijk met de woonkern van Schellebelle op de rechteroever. Ik vervolgde mijn tocht stroomopwaarts langs de Schelde en wandelde terug door de Kalkense Meersen en langs de Kalkenvaart.

In Kalken kwam ik nog voorbij het V1-oorlogsmonument, gemaakt van de restanten van een V1-bom die in Kalken insloeg op kerstavond 1944 en waarbij twee knapen het leven lieten. Het projectiel was gericht op de haven van Antwerpen

Mijn fotoreportage: Kalken 23 mei 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.