De Ijzervallei tussen Pollinkhove en Stavele (7 mei 2021)

Wandeling via het wandelnetwerk Ijzervallei

Parkoers: Pollinkhove – Stavele – Eversambos – Elzendamme – Fintele – Pollinkhove

Ik begon mijn wandeling in Pollinkhove, een deelgemeente van Lo-Reninge. Ik wandelde langs de Ijzer, door de Ijzerbroeken en door het Eversambos.

Ik stapte eerst westwaarts naar Stavele, een dorpje gelegen aan de Ijzer midden de waterrijke Ijzerbroeken. Het wordt ook wel het “Watergat” genoemd naar een lied van de lokale priester-dichter Alexis De Carne. Infoborden in de dorpskern duiden de plaatselijke gebeurtenissen tijdens de Groote Oorlog: een verhaal van ondergelopen polders, mensen op vlucht voor het oorlogsgeweld en Zouaven, Franse soldaten uit de Noord-Afrikaanse kolonies.

Vanuit Stavele wandelde ik naar het Eversambos en het wat verder gelegen gehucht Elzendamme. Het Eversambos is een jong bos dat pas werd aangelegd op het einde van de 20ste eeuw op vroegere landbouwgrond. Het bos werd genoemd naar de vlakbij gelegen Eversamhoeve, een restant van de abdij van Eversam. Deze abdij werd hier gesticht in 1091 aan de monding van de Poperingevaart in de Ijzer. Een brand in 1794 verwoestte de gebouwen en betekende het einde van de abdij.

De Eversambrug, een brug voor wandelaars, bracht mij op de linkeroever van de Ijzer. Ik volgde de rivier via het smalle jaagpad verder stroomafwaarts naar Elzendamme en wat verder tot bij het gehucht Fintele. Hier mondt de Lovaart uit in de Ijzer. Het is een prachtig en schilderachtig plekje met enkele horeca-zaken en een volkscafé. Het kan er dus wel eens druk zijn.

Ik bleef nog een poosje stroomafwaarts het onverharde jaagpad langs de Ijzer volgen. Aan de einder kon ik kerken van Reninge en Lo ontwaren en wat verder de Ijzertoren. Op de terugweg naar Pollinkhove volgde ik Beverdijkwandelroute. Het laatste deel van de wandeling wandelde ik langs de Lovaart terug naar Pollinkhove.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Ijzervallei 7 mei 2021

De GR130 (GR Ijzer) volgt de Ijzer van de bron in het noorden van Frankrijk tot de monding in Nieuwpoort. Hier kun je doorklikken naar mijn wandelverslagen: GR-Ijzer.

Andere wandelingen in de Ijzervallei: verslagen.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.