Wandeling in en door Moorsele (11 april 2021)

De wandeling door Moorsele was uitgepijld en georganiseerd door de lokale wandelclub 7mijl-stappers en vertrok vanaf het Sint-Maartensplein in het centrum van de gemeente.

Rond het dorpsplein van Moorsele staan er enkele mooie stukjes erfgoed. Er is vooreerst de fraaie laatgotische driebeukige hallenkerk met een kerktoren opgetrokken in witte natuursteen. Wat verderop staat het kasteel van Moorsele met donjon. Dit pareltje werd gebouwd in de eerste heft van de 15de eeuw door Geldof van der Gracht, een kamerheer van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Het kasteeltje is niet toegankelijk voor het publiek en ligt wat verborgen in het groen en kan enkel vanaf de poort worden bewonderd. En dan is er nog het mooie Herenhuis ’t Kasteeltje, gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw door een linnenkoopman.

Na de start passeerde ik de gebouwen van de vroegere brouwerij en stapte via het Groen Lint, een groene zone in het dorpscentrum langs de Heulebeek tot bij Hoeve ter Cauchie of Hoeve ter Kassei. Het Coutersstretje, een mooie kerkwegel bracht mij midden velden en akkers en ik wandelde nu richting de historische hoeve ’t Kapelriegoed, waar tot voor enkele jaren het Hoevenmuseum was. De vroegere collectie van het museum, een privé-initiatief, kan wel nog digitaal worden geraadpleegd: Erfgoedinzicht.

Op de grens met Menen kwam ik bij de windmolen De Grote Macht of de Witte Meulne met de bijgebouwen: de molenaarswoning, de stallen, het stoomketelgebouw en de maalderij. Deze molen, één van de grootste molens van ons landje, werd gebouwd begin 19de eeuw en werd oorspronkelijk gebruikt als oliemolen.

Ik stapte verder tot bij de Kezelbergroute, de vroegere spoorlijn 65 tussen Menen en Roeselare. De Kezelberg is eigenlijk een bescheiden uitloper van een heuvelrug, maar toch het hoogste punt van de gemeente langs de steenweg van Menen naar Roeselare. Naast de spoorweg ligt het militaire kerkhof Kezelberg Military Cemetery. Hier liggen soldaten, die sneuvelden tijdens de bevrijding van Moorsele eind 1918.

Vervolgens trok de wandeling richting Vliegveld van Moorsele, dat nu vooral recreatief wordt gebruikt door valschermspringers. Maar eigenlijk is het een militair vliegveld en af en toe zijn er nog militaire oefeningen. Dit was vorige week nog het geval toen een militair toestel C-130 para’s dropte boven het vliegveld. Het graspad langs het vliegveld bracht mij tot bij de wijk “de Barakken”, tussen Moorsele en Rollegem-Kapelle en van daaruit wandelde ik terug naar het dorpscentrum.

Met dank aan de wandelclub 7mijl-stappers.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Moorsele 11 april 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.