Vanuit Hertsberge door het Landschapspark Bulskampveld (1 april 2021)

Wandeling via de knooppunten van het wandelnetwerk Bulskampveld.

Het Landschapspark Bulskampveld is het bosrijkste gebied van West-Vlaanderen. Het gebied strekt zich uit over de West-Vlaamse gemeenten Beernem, Oostkamp, Wingene, Ruislede en het Oost-Vlaamse Aalter. Het was ooit een uitgestrekt en desolaat heidegebied dat luisterde naar de Germaanse naam Bulnas Kampa, wat betekent: het veld van de stieren. In de 18de begon men de heide te ontginnen. De vruchtbare gronden werden gebruikt voor de landbouw en andere stukken werden bebost. De rijke bourgeoisie bouwde er kastelen en de bossen waren voor hen een ideaal jachtterrein.

Ik wandelde onder meer door de bossen en dreven van het Kampveld, het Rooiveld en de Papenvijvers en Nieuwenhovebos, gelegen tussen Waardamme en Oostkamp. Hier slingert de Rivierbeek zich door het landschap. De omgeving is beschermd als landschap.

Via de wijk Drie Koningen en het gelijknamige kasteel in Beernem bereikte ik het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. In het gerenoveerde kasteel van Bulskampveld huist het bezoekerscentrum. In de vroegere moestuin van het kasteel is er nu een kruidentuin met heel wat soorten geneeskrachtige kruiden en keukenkruiden. Maar men kan er natuurlijk ook heerlijk wandelen en genieten van de rust en stilte.

Via enkele dreven met prachtige villa’s stapte ik terug naar het beginpunt van mijn wandeling in Hertsberge.

Mijn foto’s: Hertsberge 1 april 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.