Tussen Oude Kwaremont en Koppenberg (14 april 2021)

Ik begon mijn wandeling in Berchem (Kluisbergen). Ik stapte langs de rechteroever van de Schelde richting Oudenaarde tot in Melden, het kleine dorpje aan de voet van de Koppenberg.

Onderweg passeerde ik het café d’ Oude Schelde, gelegen aan een oude Scheldearm in het gehucht Meerse. Ik was hier in het verleden al een aantal keren voorbij gewandeld en ook gestopt. Ik herinner mij dat de koele pintjes er werden geserveerd uit het flesje en spotgoedkoop waren. Dus een aangename en ideale stopplaats voor dorstige wandelaars: veel gerstenat voor weinig geld.

Vanuit Melden vervolgde ik mijn pad richting Zulzeke, de kleinste deelgemeente van Kluisbergen. Net voor Zulzeke op de grens met Melden kwam ik voorbij de Nedermolen, een watermolen langs de Molenbeek. Op deze plek stond er reeds een watermolen in de 15de eeuw. De huidige watermolen en de gebouwen er rond dateert van 1885 en werden onlangs volledig gerestaureerd.

Het dorpje ligt aan de rand van het Elenebos en er lopen heel wat wandelwegen door het dorpje en de omgeving. Aan het kerkje van Zulzeke is het vertrekpunt van de Ulrich Libbrechtwandeling. Ulrich Libbrecht was filosoof en hoogleraar in de Sinologie en woonde tot aan zijn dood in 2017 in Zulzeke. Maar hij was bovenal een natuurliefhebber, die hield van wandelen en zich inzette voor de natuur en het natuurbehoud.

“De weg is wijzer dan de wegwijzer”

Ulrich Libbrecht

Onderweg was het genieten van de vele onverharde wegen en het mooie golvende landschap van de Vlaamse Ardennen. Ik wandelde terug naar Berchem via de kasseien van de Oude Kwaremont en maakte nog een ommetje in het kunstenaarsdorp met het witte kerkje. In Berchem stapte ik nog door het Paddenbroek, een moerassig natuurgebied gevormd door een oude bedding van de Schelde.

Mijn foto’s: Berchem 14 april 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.