Langs het Ieperleekanaal tussen Drie Grachten en Boezinge (28 april 2021)

Wandeling langs het Ieperleekanaal en de Martjevaart en door de frontstreek ten noorden van Ieper.

Ik begon de tocht in Zuidschote ,een deelgemeente van Ieper. Via het gehucht Lizerne stapte ik tot bij het Sas van Boezinge, een sluis langs het Ieperleekanaal. Lizerne lag tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front ten noorden van Ieper. De demarcatiepaal nr. 4 geeft aan waar de opmars van het Duitse Leger werd gestopt. Wat verder oostwaarts richting Bikschote bij de brug over het Ieperleekanaal ligt Steenstrate, waar in april 1915 de eerste Duitse gasaanval plaatsvond.

Ik volgde het Ieperleekanaal over het verharde jaagpad zuidwaarts richting Boezinge. Daarna wandelde ik naar Bikschote. Onderweg passeerde ik de vrij intact gebleven en indrukwekkende Ziegler-bunker gebouwd door het Duitse Marine Korps en net voor de dorpskern de Beeuwsaertmolen. Op een zitbank bij de kerk van Bikschote nam ik een korte pauze.

Ik wandelde nu verder in noordelijke richting en nabij de kapel van Langewade in Merkem kwam ik bij de Martjevaart. Het mooie padje langs de Martjevaart bracht mij tot bij het gehucht Drie Grachten aan het Ieperleekanaal tussen Merkem en Noordschote. Het gehucht was tijdens de Groote Oorlog een belangrijke militaire voorpost. Bij de brug staat een na de oorlog opnieuw opgebouwde herberg. Een gedenkplaat aan de gevel van de herberg brengt hulde aan een onbekende, heldhaftige Zouaaf die hier werd neergeschoten.

Vanaf Drie Grachten volgde ik de GR131 en de Via Sacra Western Front Way over het graspad langs het Ieperleekanaal stapte ik terug naar Zuidschote.

Enkele jaren terug wandelde ik over de GR131 van de Ijzertoren in Diksmuide naar de Menenpoort in Ieper: zie mijn verslag.

Mijn foto’s van de wandeling: Zuidschote 28 april 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.