Een stukje Vlaamse Ardennen vanuit Nukerke (3 april 2021)

Ik wandelde voornamelijk via de knooppunten van het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.

Mijn wandeling startte bij het kerkje van Nukerke. Het kerkje torent uit boven de Scheldevallei en is een herkenningspunt in de weide omgeving. Tijdens de tocht verkende ik een stukje Vlaamse Ardennen op het grondgebied van Maarkedal in de driehoek gevormd door de deelgemeenten Nukerke, Louise-Marie en Etikhove.

Onderweg verliet ik een paar keer mijn geplande route. Zo kwam ik bij de drukke N60, de weg tussen Oudenaarde en Ronse. Ik hoopte om via de Koppenberg en het Koppenbergbos, aan de andere kant van de N60 terug te wandelen naar Nukerke. Maar deze drukke weg is een ware autostrade met middenberm en er was geen mogelijkheid om de weg te dwarsen. Zo moest ik een poosje over het fietspad langs de N60 wandelen.

Aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen stapte ik voorbij een aantal plaatsen op het parkoers van de wielerklassieker: de Taaienberg, de kasseien van de Mariaborrestraat en de Stationsberg. Het was er druk en heel wat wielerfanaten, de ene al wat beter voorbereid dan de andere, waren bezig hun benen te testten en reden hun Ronde van Vlaanderen.

De Vlaamse schrijver en dichter Hugo Claus woonde van 1964 tot 1970 in een achttiende-eeuwse hoeve in Nukerke. De hoeve is gelegen in de nabijheid van de Molen ter Hengst dicht bij de grens met Ronse. Pas na de wandeling merkte ik op dat ik voorbij de hoeve was gewandeld. Ook het houten chalet wat verder, waar hij rust en inspiratie vond voor zijn literaire werk, staat er nog. Het chalet, ik vermoedde een buitenverblijf, was mij bij het passeren wel opgevallen. Wat verder aan een gevelmuur van een huis hangt een doek met een gedicht van Hugo Claus: “Te Nukerke”.

Over het dorp Nukerke zegt de schrijver:

Nukerke is inderdaad een gehucht, daar is onze Lieve Heer nog niet voorbij geweest

Men kan ook de Hugo Claus wandelroute volgen vanuit Nukerke. Voor een beschrijving van de route klik hier.

Mijn fotoreportage: Nukerke 3 april 2021

.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.