Door de Denderstreek rond Aspelare (8 april 2021)

De Padstappers, de wandelclub uit Geraardsbergen, had twee lussen uitgepijld vanuit Aspelare, een deelgemeente van Ninove. De wandeling was een uitgebreide verkenning van dit mooie stukje Denderstreek rond Aspelare. Onderweg passeerde ik enkele kleine dorpjes die als pareltjes verborgen liggen in het prachtige landschap. De parkoersmaker had daarenboven optimaal gebruik gemaakt van de vele kerkwegels, onverharde en trage wegen.

De eerste lus ging richting het kleine dorpje Smeerebbe dat reeds sedert de 19de eeuw samen werd gevoegd met Vloerzegem. De beide dorpjes maken nu samen deel uit van de Mattentaartenstad Geraardsbergen. De terugweg naar Aspelare ging over het dorpje Voorde, waarvan de dorpskern met de parochiekerk en het omwalde kasteel beschermd is als dorpsgezicht. Vanaf Voorde volgde het parkoers het traject van de GR5A naar Aspelare. Iets buiten Voorde stapte ik nog voorbij de Beukenboomkapel. Deze kapel zou gebouwd zijn in 1661 in opdracht van de Heer van Voorde als dank voor de wonderbaarlijke genezing van zijn vrouw. Momenteel wordt de kapel gerestaureerd. Mijn verslag van de etappe tussen Welle en Geraardsbergen via de GR5A kun je hier nalezen: GR5A Welle-Geraardsbergen.

De tweede lus volgt verder de GR5A en gaat door de vallei van de Beverbeek tot bij het witte kerkje van Nederhasselt. Vanuit Nederhasselt ging het daarna naar Outer over onverharde wegen door de open velden en kouters. Kenmerkend voor deze historische kouter ten noorden van Ninove zijn de geklasseerde “diepe straten” (holle wegen). Deze plaats even buiten Ninove wordt ook het Galgenveld genoemd omdat hier vroeger de ter dood veroordeelden werden opgeknoopt. Vanaf de kouter had ik een mooi zicht op de vroegere abdijkerk van Ninove.

De wandeling ging tot aan de rand van Ninove en daarna wandelde ik terug van Outer via de Beverbeek naar Nederhasselt en verder naar Aspelare.

Het was een prachtige wandeling. Met dank aan de Padstappers voor de mooie wandeling.

Mijn fotoreportage: Aspelare 8 april 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.