Wervik: de streek van den Toebak langs de Leie (25 februari 2021)

Wandeling vanuit Wervik uitgepijld door de plaatselijke wandelclub.

De wandeltocht startte bij het sportcentrum De Pionier. Ik wandelde eerst een lus richting het Wervikse gehucht Kruiseke. Onderweg kon ik genieten van mooie panorama’s over de lager gelegen Leievallei en in het westen lag de Kemmelberg te pronken. Via heel wat onverharde wegen werd het landschap verkend tussen Kruiseke, Zandvoorde en Ten Brielen.

Tijdens het tweede deel stapte ik langs de Leie en door het recreatiedomein De Balokken. Het landschapspark met wandelwegen ligt op een eiland ingeklemd tussen de oude en de nieuwe Leie en ontstond door de rechttrekking van een Leiemeander. De rivier vormt hier de grens tussen België en Frankrijk en aan de overzijde van de Leie ligt Wervicq-Sud.

Een voetgangersbrug over de Leie bij de Briekenmolen verbindt Wervik met de Balokken. In de bijgebouwen van de Briekenmolen is het Nationaal Tabaksmuseum gehuisvest. Reeds sedert 1650 wordt er in de streek rond Wervik tabak geteeld. Het verbouwen van tabak vergt veel handenarbeid en door de hoge loonkosten is de tabaksteelt daardoor weinig rendabel. Het is dan ook meer en meer folklore en op termijn gedoemd te verdwijnen.

Ik passeerde nog voorbij de indrukwekkende Sint-Medarduskerk. Het bouwwerk dateert uit de 14de eeuw en is gebouwd op de oever van de Leie. Het is één van de grootste kerken van West-Vlaanderen. De kerktoren is een baken in de Leievallei. Op het Sint-Maartensplein voor het stadhuis staat het bronzen beeld van de Tabaksnaaister. Het beeld herinnert aan de tijd dat de tabaksbladeren na het oogsten met een lange naald aan een touw werden geregen en daarna werden opgehangen om te drogen.

Mijn fotoreportage: Wervik 25 februari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.