Door het Land van Nevele vanuit Poesele (18 februari 2021)

Het Land van Nevele is voor mij een onbekend wandelgebied in Oost-Vlaanderen. Vanuit het landelijke Poesele had de plaatselijke wandelclub een wandeling uitgepijld. Dit was voor mij meteen een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met deze regio.

Het kleine dorpje was tot voor enkele jaren een deelgemeente van Nevele. Maar sedert de fusie van Nevele met Deinze is het dorpje nu het kleinste dorpje van de fusiestad Deinze. Het dorp viert dit jaar zijn 900ste verjaardag. Het is ook het geboortedorp van de schrijfster Monika van Paemel. Voor de kerk staat een paneel met een fragment uit haar roman “de koningin van Sheba”

De wandeling trok vanuit Poesele aanvankelijk naar het naburige Lotenhulle. Net voor de dorpskom van Lotenhulle ging het daarna richting Bellem, een deelgemeente van Aalter.

Ik wandelde door een kaarsrechte en onverharde dreef dwars door een stukje van de Bellemse bossen. Aan het begin van de veldweg passeerde ik voorbij een houten veldkruis omringd door linden. Hier op de grens van Lotenhulle en Bellem, zou in 1738 Veronica Judoca Verdure , een weesmeisje en dienstmeid bij de pastoor van Bellem, vermoord zijn door Franse soldaten. Het veldkruis kreeg dan ook de naam Veronica’s Kruis. Rondom het kruis groeiden bosjes met sneeuwklokjes. Ik volgde verder de dreef door het bos tot bij de drukke autoweg E40. Hoe meer ik de autoweg naderde, hoe luider het lawaai werd van het voorbijrazende verkeer.

Aan de andere kant van de snelweg wandelde ik een stukje op het grondgebied van Hansbeke. Wat verder stak ik opnieuw de autostrade over via de “Beestige fietsbrug”. Deze brug werd vorig jaar afgesloten voor auto- en landbouwverkeer en heraangelegd als ecoveloduct. Het is nu een veilige oversteekplaats over de snelweg voor fietsers, wandelaars en dieren.

Via rustige en landelijke wegen wandelde ik terug naar Poesele.

Mijn fotoreportage: Poesele 18 februari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Door het Land van Nevele vanuit Poesele (18 februari 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.