Rondom Langemark: het land van Ludovicus Baekelandt en Rooie Zita (23 januari 2021)

Wandeling rondom de Baekelandt-gemeente Langemark. Ik combineerde twee wandelpaden (met enkele aanpassingen) vanuit Langemark: het Baekelandtpad en het Rooie Zitapad.

Hier in de omgeving van Langemark en het Vrijbos leefde de Vlaamse volksfiguur Ludovicus Baekelandt op het einde van de 18de eeuw ondergedoken samen met zijn beruchte bende en zijn vriendin Rooie Zita.

Op het einde van de 18de eeuw kwamen onze contreien onder Frans bewind. In deze periode (1774) werd in Lendelede Ludovicus Baekelandt geboren als ongewenst kind van zijn vader en diens stiefdochter. Hij werd verwaarloosd en kende een armoedige jeugd waardoor hij al vlug op het slechte pad belandde. Als jongeling liet hij zich inlijven bij het leger van Napoleon. Dit avontuur was van korte duur want hij kon niet wennen aan het gezag en de militaire discipline. Hij deserteerde en ontvluchtte het leger en keerde als verstoteling terug naar Vlaanderen. In de omgeving van Langemark en het toen nog grote en uitgestrekte Vrijbos sloot hij zich aan bij een roversbende, de bende van Baekelandt, waarvan hij de leider werd en waarmee hij de omgeving onveilig maakte. Ook deze episode in zijn leven duurde niet lang. Baekelandt werd samen met zijn bende opgepakt, veroordeeld en op het schavot in 1803 op de Markt van Brugge letterlijk een kopje kleiner gemaakt. Ook enkele vrouwen waaronder Rooie Zita waren lid van de gevreesde roversbende. Rooie Zita zou trouwens het lief van bendeleider Baekelandt zijn geweest. In de stripreeks “Baekelandt” verhaalt tekenaar Hec Leemans de avonturen van Baekelandt, Rooie Zita en hun mederovers Pé Bruneel en Pier den Bult

Parkoers: LangemarkSint-JuliaanPoelkapelleMadonna.

Langemark ligt een zevental kilometer ten noorden van Ieper en lag tijdens de Eerste Wereldoorlog pal op de frontlijn en kreeg het hard te verduren.

Onderweg stapte ik voorbij een aantal plaatsen en monumenten die herinneren aan de Groote Oorlog. Hieronder een kleine opsomming:

  • op de wijk Hagebos: het Welsh National Memorial Park;
  • het Canadese monument: The Brooding Soldier;
  • in Poelkapelle: het monument ter ere van de Franse vliegenier Guynemer;
  • in Langemark: de Duitse militaire begraafplaats

Voor het kerkje op de wijk Madonna staat een beeld ter ere van de seizoensarbeiders of trimards. Vele inwoners in de omgeving trokken om den brode, met hun baluchon over de schouder, geregeld de grens over naar Frankrijk om bieten te rooien of te labeuren in de chicoreiasten. Celten Den Trimard is trouwens de bekendste reus van Langemark.

Op bepaalde plaatsen in Langemark staan luisterzuilen opgesteld die de passant door een druk op de knop een authentiek verhaal vertellen. In Poelkapelle vertelt Willem Vermandere hoe hij toevallig in de Franse Morvan in Chaumont-le-bois Godelieve Rosselle, een vrouw afkomstig uit Poelkapelle, ontmoette. De vrouw verliet na de Eerste Wereldoorlog de verwoeste Westhoek en een bouwde een nieuw leven op in de Bourgogne. Deze ontmoeting inspireerde Willem voor zijn lied “La belle Rosselle

Mijn fotoreportage: Langemark 23 januari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.