Langs de Schelde tussen Avelgem en Helkijn (31 januari 2021)

Parkoers: Bossuit – Helkijn – Pottes – Escanaffles – Avelgem – Outrijve

Ik begon mijn wandeling bij het oude Pompgebouw in Bossuit op de plaats waar het kanaal Kortrijk-Bossuit in de Schelde uitmondt. Het kanaal werd halverwege de 19de eeuw gegraven als verbinding tussen Leie en Schelde. Ook het Pompgebouw werd toen gebouwd. Door stoommachines aangedreven pompen moesten het water uit de Schelde naar het hoger gelegen kanaal overpompen. Toen het kanaal in 1970 werd verbreed, werd een nieuw en krachtiger pompgebouw in gebruik genomen.

Ik wandelde over het jaagpad langs de Schelde stroomopwaarts tot aan de brug in Helkijn. De Schelde vormt hier tussen Spiere en Avelgem de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. In Helkijn stak ik de brug over en stapte langs de andere oever terug naar Pottes, een deelgemeente van het Waalse Celles. Hier verliet ik de Schelde en wandelde tot bij de Sint-Antoniuskerk. De kerktoren dateert van 1432, is gebouwd in Doornikse Steen en is beschermd als monument. In de onmiddellijke omgeving staat de mooie omwalde kasteelhoeve, de vroegere zetel van de Heerlijkheid Guermignies. Een viervoeter hield trouw de wacht voor de poort van de hoeve.

Ik merkte de markering op van de GRP123 Tour de la Wallonie Picarde, een GR-pad dat een grote lus maakt door het Westen van Hainaut. Ik volgde een poosje het traject en kwam weldra bij het Kasteel van le Quesnoy. Het kasteel werd opgetrokken in Spaanse stijl in de 17de eeuw en de zonnekoning Lodewijk XIV zou er in 1697 een tijdje verbleven hebben. Jammer genoeg is er vanaf de kasseiweg van het bouwwerk niet veel te zien.

Ik stapte verder door de velden richting Escanaffles, in de volksmond Schalafie genoemd. Het dorpje was vroeger vooral bekend vanwege de suikerfabriek. Voor mij lag de Kluisberg. Een beek was door de overvloedige regenval buiten haar oevers getreden en had de akkers en velden errond onder water gezet. Wat verder kwam ik bij het kleine natuurgebied “Le Vivier”, een biotoop van natte graslanden en moeras.

Via de Ijzerwegbrug, een fiets- en voetgangersbrug over de Schelde, kwam ik in Avelgem. Hier overbrugde eertijds de vroegere spoorlijn 83 tussen Kortrijk en Ronse de Schelde. Avelgem is een fiere Scheldegemeente en noemt zichzelf sedert begin dit jaar “Avelgem aan de Schelde”.

Ik wandelde terug naar Bossuit via het jaagpad met wat verderop aan mijn rechterkant de Tombeelmolen en het kerkje van Outrijve. Het kleine dorpje ligt midden in de Scheldemeersen aan een oude afgesneden Scheldemeander.

Mijn fotoreportage: Bossuit 31 januari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.