Kust en Polders: Oostende -Vosseslag – Bredene (9 januari 2021)

Ik begon mijn wandeling bij het Fort Napoleon, gelegen in de duinen op de Oosteroever in Oostende. Het Fort werd begin 19de eeuw gebouwd, toen de Zuidelijke Nederlanden door Frankrijk werden geannexeerd, in opdracht van Napoleon Bonaparte om de havenstad Oostende te vrijwaren van een inval over zee door het Engelse leger.

Ik stapte over het strand tot Vosseslag, een gehucht van De Haan. De lokale vissers uit Klemskerke hadden via deze wijk toegang tot het strand. In de duinen van Vosseslag staat het standbeeld van strandjutter Mong De Vos. Volgens de legende werd deze volksfiguur door de plaatselijke bevolking van hekserij beschuldigd en belandde hij uiteindelijk op de brandstapel.

Ik volgde een tijdje de wat drukkere weg van Vosseslag richting Klemskerke. Net voor de dorpskern nam ik een smallere weg door de polders naar de wijk Blauwe Sluis aan de Noordede en stapte voorbij de vervallen historische hoeve Hof ter Blauwe Sluyze uit de 18de eeuw. Hier in de velden in de omgeving van de boerderij lag tijdens de Eerste Wereldoorlog de batterij Schlesien.

Vanuit Blauwe Sluis stapte ik naar Sas-Slijkens of Bredene-Sas en zo verder langs de oevers van de Spuikom naar de Oostendse haven en de vissershaven op de Oosteroever.

Deze Oostendse wijk bij de havendokken is volop in ontwikkeling en ondergaat een ware metamorfose. Nieuwe hoge en prestigieuze woontorens schieten er als paddenstoelen uit de grond. Zo ontstaat er stilaan een volledig nieuwe Oostendse stadswijk door de havengeul van het stadscentrum gescheiden.

Mijn foto’s van de wandeling: Oostende 9 januari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.