Door de Kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge (20 januari 2021)

Rond de stad Brugge en in het Brugse Ommeland zijn er heel wat bossen. De Kasteelbossen vormen een grote groene long in de rand ten zuidwesten van Brugge.

Ik volgde voor het grootste deel de uitgepijlde Coronawandeling van de wandelclub uit Zedelgem. De wandeltocht liep behalve door enkele mooie, rustige woonwijken van Sint-Andries en Varsenare vooral door bossen en kasteeldreven. Ik wandelde door het Foreestbos, het domein Beisbroek, het Chartreuzinnenbos en het domein Tudor.

De uitgestrekte heidegronden waren eeuwenlang eigendom van de Sint-Andriesabdij. Tijdens de Franse Revolutie werden de gronden en eigendommen van de abdij openbaar verkocht en kwamen zo in handen van de rijke Brugse adel. Deze nieuwe eigenaars ontgonnen de woeste gronden en de heide, legden bossen aan en lieten een kasteel of landhuis bouwen aan de rand van de stad. Deze bossen werden in de tweede helft van de 20ste eeuw door de stad Brugge aangekocht en zijn nu publiek toegankelijk.

Het kasteel in het domein Forreist (Foreestbos) werd gebouwd begin 19de eeuw in opdracht van een Brugse edelman die kamerheer was van Napoleon Bonaparte.

Wat verder stond ooit het 14de eeuwse kartuizerinnenklooster Sint-Anna-ter-Woestijne (vandaar de benaming van het bos: Chartreuzinnenbos). Het klooster werd gebouwd op een stuk dorre “woestijngrond” dat van de Sint-Andriesabdij was afgekocht. Door de opkomst van het Calvinisme zochten de kloosterzusters in de 16de eeuw bescherming in een nieuw klooster binnen de stadsmuren. Het Chartreuzinnenbos werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig gekapt door het Duitse leger voor de aanleg van loopgrachten aan het front in de Westhoek.

Het domein Beisbroek werd eind 18de eeuw aangekocht door een familie van Zuid-Nederlandse adel. Het kasteel zelf dateert van begin 19de eeuw en werd gebouwd door een telg van deze adelijke familie, die officier was in het leger van Napoleon en burgemeester van Sint-Andries. In het kasteel is er nu een natuurcentrum gevestigd en het bezoekerscentrum Cozmix van de volkssterrenwacht Beisbroek. Door het domein loopt een planetenpad. De planeten worden voorgesteld door sculpturen van beeldend kunstenaar Jef Claerhout. In de nabijheid kan men nog de ijskelder van het kasteel zien. Deze doet nu dienst als overwinterplaats voor vleermuizen.

Het kasteel Tudor werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en is opgetrokken in de Engelse Tudorstijl. Het kasteel is omgeven van een kasteeltuin, die momenteel opnieuw wordt aangelegd. In het domein is er een kruidentuin met heel wat planten en kruiden.

Mooie wandeling door deze groene en bosrijke regio. Alleen spijtig dat men steeds het storende geluid en lawaai van het voorbij razende verkeer over de nabije autosnelweg kan horen.

Mijn fotoreportage: Brugge 20 januari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.