Tocht in de polders ten zuiden van Veurne (16 december 2020)

Het polderdorp Bulskamp, een deelgemeente van Veurne, was de startplaats van mijn wandeling door de polders. Ik volgde eerst de Bergenvaart tot bij de vroegere stadswallen van Veurne. De Bergenvaart of Kolme werd in de 13de eeuw gegraven en verbindt Veurne met het kleine Noord-Franse stadje Bergues of Sint-Winoksbergen.

Veurne was reeds omwald sedert de 14de eeuw maar het was Vauban die begin 18de eeuw, in opdracht van de Zonnekoning Lodewijk XIV nieuwe versterkingen rond het stadje liet aanleggen. Ik wandelde het stadje niet binnen maar volgde de Duinkerkevaart langs de vroegere stadswallen ten zuiden van Veurne tot bij de aansluiting met de Lovaart, een kanaal tussen Veurne en het gehucht Fintele aan de Ijzer.

Ik volgde een tweetal kilometer het verharde pad langs het kanaal tot bij de Steengracht in Steenkerke, het dorpje waar kunstenaar, dichter, zanger en muzikant Willem Vermandere woont en werkt. Langs het wandelpad dat rond het dorpje loopt, staan enkele beeldhouwwerken van Willem. Ook voor het mooie, kleine kerkje staan er kunstwerken. De zijdeur van de kerk stond op een kier en ik kon niet nalaten om eventjes binnen te wippen. Ook binnen in het kerkje zijn schilderijen, beeldhouwwerken en houtsculpturen van Willem te bewonderen. Heel mooi.

“God schiep het hout en het ijzer en de stenen maar de beelden moeten we zelf maken daar heeft God geen tijd voor.” (Willem Vermandere)

Van Steenkerke wandelde ik verder naar Eggewaartskapelle en daarna tot bij de Millebrug over de Lovaart. Ik volgde nog een poosje het kanaal en stapte daarna naar Oeren. Het dorpje is een deelgemeente van Alveringem en telt amper een 50-tal inwoners. Het dorpscafé “de Leute” deed vroeger ook dienst als gemeentehuis: op de voute werd er gehuwd en vergaderde de gemeenteraad. Rond het kerkje van Oeren is er een Belgische militaire begraafplaats met iets meer dan 500 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Rechtover de kerk ligt omgeven door hoge bomen en een walgracht de hoeve Sissau, een laat-middeleeuwse hoeve met een opperhof en een neerhof.

Vanuit Oeren ging het terug naar Bulskamp. De kerkjes van het tweelingdorp Vinkem en Wulveringem liet ik links liggen. Onderweg passeerde ik nog een gedenksteen met opschrift “School van de Koningin 1915-1918”. Hier werden op een veilige afstand achter het front en op initiatief van Koningin Elisabeth tijdens de Groote Oorlog kinderen opgevangen en opgevoed..

Enkele foto’s van de wandeling: Bulskamp 16 december 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.