Langs de Moervaart en door de Fondatie van Boudelo (5 december 2020)

Wandelen door het Waasland vanuit Moerbeke. Ik wandelde langs de Moervaart en de Stekense Vaart en door het natuurreservaat en stiltegebied de Fondatie van Boudelo. Ik stapte terug via Klein-Sinaai en over de vroegere spoorlijn 77 Sint-Gillis-Waas – Zelzate.

Moerbeke(-Waas) genoot jarenlang bekendheid vanwege de suikerfabriek. De fabriek werd opgericht in de 19de eeuw en werd lange tijd geleid door de Familie Lippens. De fabriek was gelegen langs de Moervaart. Voor het Kasteel Lippens, waar nu het gemeentehuis van Moerbeke is gehuisvest, staat het standbeeld van August Lippens, die meer dan veertig jaar burgemeester was van Moerbeke. De suikerfabriek sloot definitief in 2007 en de gebouwen werden gesloopt.

Ik wandelde eerst een zestal kilometer langs de oever van de smalle, schilderachtige Moervaart: vanaf de Dambrug tot aan de Coudenbormbrug over een verhard pad en dan verder onverhard tot bij de Sinaaibrug in het gehucht Zwaanaarde. (zie mijn verslag van 24 oktober 2020). Onderweg kwam ik voorbij panelen met gedichten van dichter Anton van Wilderode, die in Moerbeke woonde. Even voorbij de Coudenbormbrug buigt de vaart af naar het zuiden richting Lokeren.

Daarna volgde een mooi stukje over veldwegen, door prachtige dreven en de mooie natuur van de Fondatie van Boudelo. Het natuur- en stiltegebied is gelegen op de grens van Sinaai en Stekene. De naam is afgeleid van de vroegere Abdij van Boudelo die hier in Klein-Sinaai in de 12de eeuw werd gesticht. Tijdens de Beeldenstorm in de 16de eeuw werd de gebouwen van de abdij vernield. De gronden rond de abdij bleven evenwel in handen van de monniken, die deze verpachtten.

Bij de Koebrug in Klein-Sinaai bereikte ik de Stekense vaart, die ik een tijdje volgde. Wat later kwam ik bij de vroegere spoorlijn 77, dat nu een geasfalteerd fiets- en wandelpad is. Deze spoorweg was belangrijk voor de aanvoer van suikerbieten naar de suikerfabriek van Moerbeke. Ik volgde een tijdje het wandelpad richting Klein-Sinaai en verder naar Moerbeke.

Bij het station van Moerbeke staat de diesellocomotief die de wagons met suikerbieten naar de raffinaderij trok. Ook het standbeeld van Meneer Pheip staat hier. Deze figuur uit de Nero-reeks van striptekenaar Marc Sleen was geïnspireerd op de vroegere burgemeester en directeur van de suikerfabriek van Moerbeke.

Ik maakte nog een ommetje in het Kasteelpark achter het gemeentehuis.

De wandeling ging bijna integraal over het nieuwe wandelnetwerk “Moervaartvallei”. Dit netwerk sluit aan op het wandelnetwerk “Grenspark Groot Saeftinghe” dat eveneens onlangs werd geopend. Dus mogelijkheden genoeg om het “Soete Land van Waes” wandelend te verkennen.

Mijn fotoreportage: Moerbeke 5 december 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.