In de Scheldevallei tussen Avelgem en Oudenaarde (19 december 2020)

Op de heenweg volgde ik de Schelde stroomafwaarts via de linkeroever van Waarmaarde tot Petegem-aan-de-Schelde. Naast het verharde jaagpad, dat vooral door fietsers wordt gebruikt is er eveneens een breed onverhard pad, dat geschikter is voor wandelaars. Aan de andere kant van de Schelde liggen de heuvels van de Vlaamse Ardennen: de Kluisberg, de Kwaremont, de Hotond en de Koppenberg. De afschuwelijke en spuuglelijke elektriciteitscentrale van Ruien is gelukkig ondertussen al een aantal jaren uit het gezichtsveld verdwenen.

Ik passeerde eerst de jachthaven van Kerkhove en bereikte wat later een eerste afgesneden Scheldemeander. Wat verder kwam ik bij het kasteeldomein de Ghellinck langs de Schelde in Elsegem. Het kasteel werd begin 18de eeuw aangekocht door de familie de Ghellinck en werd verschillende keren verbouwd. In het begin van de 20ste eeuw werd het kasteelpark ontworpen in Franse stijl. Nadat een brand in 1973 het kasteel vernielde werd het volledig afgebroken en werd de gemeente Wortegem-Petegem eigenaar van het kasteeldomein. Het mooie kasteelpark is vrij toegankelijk voor het publiek.

Nog wat verder stroomafwaarts bereikte ik de golfterreinen van de Golf- & Countryclub Oudenaarde. Een bord waarschuwt voor het gevaar van “vliegende golfballen”. De golfclub ligt midden de mooie natuur van een vroegere Scheldearm: natuurdomein het Anker. Hier langs de Schelde stond vroeger het café “den Anker” waar men de “overzet” naar de andere oever kon nemen. In het domein zijn er twee kastelen: het Oud Kasteel is privébezit en in het Nieuw Kasteel is het clubhuis van de golfclub gehuisvest.

Bij het verlaten van het domein, bereikte ik opnieuw het jaagpad langs de Schelde met aan de overkant het kerkje van Melden en daarachter de Koppenberg en wat verder aan de einder het silhouet van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde. Hier in de Scheldemeersen kan men de restanten zien van de Abdij van Beaulieu, een vrouwenklooster van de Arme Klaren, gebouwd einde van de 13de eeuw. Door zijn ligging werd het klooster “Bello Loco” genoemd.

Ik wandelde terug richting Avelgem over enkele mooie kerkwegels en passeerde de dorpskernen van de Scheldedorpjes Petegem en Elsegem. Ik stapte nog tot bij het wat hoger gelegen kerkje van Kaster, een deelgemeente van Anzegem en voorbij de historische, omwalde hoeve “Goed ter Corbie”. Deze hoeve was vroeger eigendom van de Abdij van Corbie aan de Somme.

Via de Varent, een kasseiweg goed gekend bij de wielerfanaten stapte ik terug naar mijn vertrekpunt aan het kerkje van Waarmaarde.

Mijn foto’s van de wandeling: Waarmaarde 19 december 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.