Door de Meetkerkse Moeren en de Oudlandpolder (26 december 2020)

Wandeltocht door de Meetkerkse Moeren en het vlakke, open landschap van de Oudlandpolder tussen de polderdorpjes: Meetkerke, Houtave en Zuienkerke.

Het kerkje van Meetkerke was het vertrekpunt van mijn wandeling. Ik volgde eerst de Vaartwegel, een mooie kerkwegel langs de Blankenbergse Vaart tot bij de Kapellebrug en de witgekalkte Vaartwegelkapel. Wat verder aan de rand van de Meetkerkse Moeren staat de Poldermolen of Grote Molen. Deze molen pompte vroeger het overtollige water uit de Lage Moere in de Blankenbergse Vaart en is vrij uniek want het is een molen met een scheprad.

Bij de put van Meetkerke, een zandwinningsput gegraven voor de aanleg van de expresweg ten westen van Brugge, liep ik de Moerstraat in. Dit is een kronkelende, onverharde weg, beplant met langs weerzijden populieren, die dwars door de Moeren loopt. De Meetkerkse Moeren is een natuurgebied en broedgebied voor heel wat vogels. In de Middeleeuwen werd hier volop turf gegraven als brandstof voor het nabije Brugge.

Toen ik de Meetkerkse Moeren verliet, wandelde ik richting Houtave en daarna verder naar het gehucht Strooienhaan, genoemd naar de vroegere herberg gelegen langs de drukke weg tussen Brugge en De Haan. Een wandel- en fietspad langs de Noordede bracht me opnieuw tot bij de Blankenbergse Vaart en het Hagebos, een klein bosje in de polders iets ten zuiden van Zuienkerke.

Wat verder begon ik aan de terugweg via de Tistewegel naar Meetkerke en volgde grotendeels het “Hazenpad”, een wandelpad dat start in Meetkerke.

Mijn foto’s: Meetkerke 26 december 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “Door de Meetkerkse Moeren en de Oudlandpolder (26 december 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.