Bachten de Kupe: de Frontzate, de Via Sacra, Stuvekens en de Ijzer (12 december 2020)

Ik begon mijn wandeling Bachten de Kupe aan de Ijzer bij de Dodengang in Diksmuide. De wandeling liep door de vroegere frontstreek aan de Ijzer en onderweg kwam ik dan ook voorbij heel wat plaatsen en monumenten die herinneren aan de oorlog.

Ik wandelde via het Stiltepad naar Kaaskerke en dan verder over de Frontzate, de vroegere spoorweg tussen Nieuwpoort en Diksmuide tot bij het vroegere stationnetje van Pervijze.

In Pervijze pikte ik het traject op van de Western Front Way of Via Sacra. Deze “nieuwe” wandel- en fietsroute volgt de westelijke frontlijn van de Eerste Wereldoorlog door België en Frankrijk tot aan de Zwitserse grens. Door West-Vlaanderen loopt de route van Nieuwpoort via Diksmuide en de Ieperboog tot Ploegsteert aan de grens met Frankrijk. Dit stuk werd volledig bewegwijzerd.

Op mijn terugweg bleef ik de Via Sacra volgen. Van Pervijze stapte ik door het “vlakke” land tot bij de Schoorbakkebrug. Vanaf de brug over de Ijzer volgt het pad de rivier stroomopwaarts tot bij de Tervatebrug en het gehucht Tervate.

Daarna ging het richting het piepkleine polderdorpje Stuvekens zoals Stuivekenskerke hier in de regio wordt genoemd. Het wandelpad volgt vanuit Stuvekens de Reigersvliet in zuidelijke richting tot bij de vroegere dorpskern: Oud-Stuivekenskerke. Het plaatsje wordt ook wel Onze-Lieve-Vrouwehoekje genoemd .De toren van het voormalige kerkje werd tijdens de Oorlog door het Belgische Leger als observatiepost gebruikt.

Het Oud-Stuivekenspad slingert zich door de akkers en velden en bracht me tot bij de Ijzer ongeveer ter hoogte van de site van de Petroleumtanks. De karkassen van de brandstoftanks werden door de Duitsers gebruikt als uitkijkpost. Ik volgde verder de Ijzerdijk over de linkeroever tot bij de oorlogssite en de loopgraven van de Dodengang.

Mijn foto’s van de wandeling: Diksmuide 12 december 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.