Vanuit Westouter via Reningelst naar Lijssenthoek (4 november 2020)

Wandeling door het West-Vlaamse en Franse Heuvelland en een stukje Hoppeland ten zuiden van de hoppestad Poperinge: ik wandelde door het glooiende landschap via het landelijke dorpje Reningelst naar het gehucht Lijssenthoek.

Ik startte vanuit Westouter, een dorpje gelegen in het West-Vlaamse Heuvelland tegen de Frans-Belgische grens. Het ligt aan de voet van de beboste en langgerekte heuvelrug gevormd door de Rodeberg, de Baneberg, de Vidaigneberg en de Zwarteberg (over de grens aan de Franse zijde Mont Noir genoemd).

De Lijssenthoek ligt in de vallei van de Vleterbeek halfweg tussen Poperinge en het grensdorpje Abele. Hier ligt verscholen achter een boerderij langs de Frans-Vlaanderenweg de grote militaire begraafplaats: Lijssenthoek Military Cemetery. Het gehucht lag tijdens de Eerste Wereldoorlog op een veilige afstand achter de frontlijn. De Britten zetten hier vanaf 1915 een veldhospitaal op, dat uitgroeide tot het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog. Op de dodenakker liggen bijna 11.000 slachtoffers begraven van 30 verschillende nationaliteiten, waaronder ook 35 Chinezen van het Chinese Labour Corps, die na de oorlog stierven in 1919. Het korps was na de wapenstilstand in Europa gebleven om de frontstreek te ontruimen. Zij stierven aan de gevolgen van de Spaanse griep. Bij de begraafplaats is er een bezoekerscentrum, maar deze was helaas gesloten wegens Corona-toestanden.

Op de terugweg naar Westouter wandelde ik een stukje via Frans-Vlaanderen. Aan mijn rechterkant kon ik het kerkje zien van Boeschepe en daarachter de Mont des Cats, gemakkelijk te herkennen aan de zendmast en de abdij er bovenop.

Het was genieten van de mooie streek en het aangename en zonnige herfstweer.

Mijn fotoreportage: Westouter 4 november 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.