Vanuit Balegem naar Hillegem en Oombergen (21 november 2020)

Ik begon mijn wandeling bij het station van het Oost-Vlaamse dorpje Balegem, een deelgemeente van Oosterzele. Het dorp geniet vooral bekendheid omwille van de Balegemse Zandsteen en de Balegemse Jenever.

Ik maakte eerst een ommetje door het dorpje voorbij een graanwatermolen langs de Molenbeek, de Guillotinemolen en een steengroeve. De eerste Balegemse steengroeven dateren uit de Romeinse tijd. Later en vooral in de 15de en 16de eeuw werden heel wat Oost-Vlaamse kerken, kastelen en andere bouwwerken gebouwd met Balegemse Steen. Overal in de omgeving van Balegem hangen nu affiches als protest tegen de plannen om in een ontgonnen groeve asbestafval te storten. De boodschap is duidelijk: “Geen asbest in ons nest”.

Ik wandelde verder door een stukje bos in de vallei van de Cotthembeek naar het piepkleine gehucht Cotthem: een twintigtal huizen, een café en een Mariagrot.

Vanuit Cotthem stapte ik verder naar Hillegem, een deelgemeente van Herzele. Onderweg op het hoogste punt van Cotthem midden de kouters en op een kruispunt van veldwegen kwam ik bij een reconstructie van een Romeinse mijlpaal in blauwe hardsteen. Het pad wordt Oudeheerweg genoemd en zou 2000 jaar geleden een stuk van de Romeinse heirbaan van Boulogne naar Keulen geweest zijn.

Van Hillegem wandelde ik naar Oombergen, een deelgemeente van Zottegem. Onderweg moest ik mijn route aanpassen omdat een veldweg door een overijverige boer ingeploegd was en deze dus van de kaart verdwenen was.

Op de terugweg naar Balegem passeerde ik via het mooie kasteel van Leeuwergem. De lange, kaarsrechte kasteeldreef leidt naar het kasteel. In de dreef staat een herdenkingskruis ter ere van Baron Idès della Faille d’Huysse. Het kruis staat op de plaats waar de Baron, die toen ook burgemeester was van Elene, in de zomer van 1944 door SS’ers zonder enig proces werd geëxecuteerd.

Mijn fotoreportage: Balegem 21 november 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.