Vanuit de vallei van de Oude Mandel naar de Poelberg en terug via de GR128 (27 oktober 2020)

Ik wandelde door de vallei van de Oude Mandel vanuit Wontergem via Dentergem naar Markegem. Net voor Markegem liet ik de Oude Mandel achter mij en stapte richting Poelberg, een hoogte in het landschap iets ten zuidoosten van Tielt. Boven op de heuvel heeft men een mooi panorama over de regio en de Leievallei. Twee bouwwerken pronken boven op de Poelberg: het vroegere klooster en wijkschooltje en de Poelbergmolen. Het mooie landschap rond de Poelberg en de molen zijn als dorpsgezicht beschermd.

Het voormalige nonnenklooster en het schooltje werden een aantal jaren geleden aangekocht door het stadbestuur van Tielt en de gebouwen werden gerestaureerd. Er is nu een brasserie en een bezoekerscentrum. Bij het klooster is er ook een Lourdesgrot uit 1938. Wat verder staat de Poelbergmolen, een houten korenwindmolen . De oudste vermelding van deze molen dateert uit 1668.

De GR128 (Vlaanderenroute) passeert hier boven op de Poelberg. Ik volgde nu het GR-pad op mijn terugweg naar Wontergem. Het GR-pad loopt dwars door de Meikensbossen, een mooi stukje natuur, aan de voet van de Poelberg. Daarna volgde een mooi wandelpad langs de Speibeek en door de Gavermeersen, een gebied gelegen tussen Aarsele en Dentergem. Net voor ik de woonkern van Wontergem bereikte, kwam ik voorbij een GR-wandelboom. De GR128 en de GR129 (Brugge-Arlon) lopen hier in de omgeving enkele kilometer samen.

Mijn fotoreportage: Wontergem 27 oktober 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.