Scheldevallei vanuit Dikkelvenne en Zwalmstreek (3 oktober 2020)

Vanuit Dikkelvenne via de GR122 Scheldeland naar Sint-Maria-Latem en dan terug naar Dikklevenne over het wandelnetwerk via Paulatem en Beerlegem.

Het GR122-pad passeert voorbij de Sint-Petruskerk in Dikkelvenne. Hier startte ik mijn wandeling. Het GR122-pad daalt vanuit Dikkelvenne via een smal pad af in de vallei van de Schelde tot bij de Oude Schelde in Meilegem en het natuurreservaat de Kaaimeersen. In de Kaaihoeve is het Provinciaal Natuureducatief Centrum gevestigd. Hier was er ooit een belangrijke laad- en loskaai voor de rivierschepen langs de meanderende Schelde. De Schelde werd hier op het einde van de 19de eeuw rechtgetrokken waardoor deze Oude Scheldearm ontstond.

In Hermelgem, een deelgemeente van Zwalm, moest ik de Stampkotbeek oversteken op de plek waar ooit een oliewatermolen stond. Het GR-pad klimt daarna tot bij het kerkje van Sint-Maria-Latem en voor mij lag nu de Zwalmvallei en wat verder de Ijzerkotmolen. Hier verliet ik het GR-pad en wandelde verder via het wandelnetwerk.

Via de Munkbosbeekvallei stapte ik naar het piepkleine Zwalmse dorpje Paulatem. Het kerkje van Paulatem werd gebouwd in de 12de eeuw en werd in de loop van de geschiedenis meermaals verbouwd. Wat verderop ligt het Kasteel Ten Bieze of het Kasteel van Beerlegem.

Mijn route leidde mij tussen de dorpskernen van Dikkele en Beerlegem. Bij een kruispunt kwam ik voorbij een massieve gedenksteen. De steen werd uit de steengroeven van Balegem gehouwen en verwijst naar de Schepenbrief van Bochoute uit 1249. Dit is het oudste officiële document dat volledig in het Nederlands werd opgesteld.

Net voor Dikkelvenne kwam ik opnieuw op het traject van de GR122. Het GR-pad loopt hier rond het kasteeldomein Baudries, gelegen achter de kerk. Het kasteel zelf ligt goed verscholen tussen de bomen van het kasteelpark.

Mijn fotoreportage: Dikkelvenne 3 oktober 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.