Laarne: Kasteel en Heksen (14 oktober 2020)

Heksenpad

Het Oost-Vlaamse dorp Laarne heeft een zeer mooie dorpskern. Er is vanzelfsprekend het prachtige Kasteel van Laarne. Maar ook de laatgotische hallenkerk en de omgeving daarrond met het Oud-gemeentehuis en het vroegere Brouwershuis zijn mooie stukjes erfgoed. Voor de geklasseerde Sint-Machariuskerk van Laarne staat een replica van de Schandpaal (het origineel staat in het binnenhof van het kasteel), een Vrijheidsboom en het kunstwerk Vidi van Kenny Cotman.

Het Kasteel of Slot van Laarne is een waterburcht en één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van ons land. De eerste stenen van het middeleeuwse Slot werden meer dan zeven eeuwen terug gelegd . De vierkante donjon van het kasteel stamt uit die tijd en werd opgetrokken uit steen van Balegem. In de 17de eeuw was het kasteel uitgegroeid tot een zomerresidentie of een “maison de plaisance” voor de adel. In de loop van de 19de eeuw verviel het kasteel stilaan tot een ruïne. Na de Tweede Wereldoorlog werd het opnieuw gerestaureerd. Het kasteel is open gesteld voor het publiek en kan worden bezocht.

De kaarsrechte Kasteeldreef, aangelegd in de tweede helft van de 17de eeuw, verbindt het Kasteel met de Sint-Machariuskerk. Deze dreef was eigenlijk een privéweg voorbehouden voor de kasteelbewoners. De inwoners van het dorp gebruikten een landweg naast de Kasteeldreef.

Laarne is ook een heksengemeente. In het begin van de 17de eeuw werden in het dorp een zestal beklaagden aangehouden, opgesloten en gefolterd in de donjon van het kasteel. De toenmalige heer van Laarne had de macht om dood- en lijfstraffen uit te spreken. De notulen van deze heksenprocessen, die plaats hadden in het najaar van 1607, zijn bewaard gebleven. Vier vrouwen werden veroordeeld tot de brandstapel, één vrouw werd vrij gesproken en één man werd tien jaar verbannen uit Laarne.

Ik startte mijn wandeltocht bij het kasteel. Hier is er een ruime parking. De wandelroute zelf is bepijld en op de website van de gemeente Laarne is een plan van de route beschikbaar. Laarne is een landelijke gemeente met heel wat trage wegen. Tijdens de wandeling maakte ik kennis met de heksen van Laarne: Janne Callens, Josyne Celis, Passcheyne Neyts, Willemyne Sveermans, Josyne Luycx en Lieven Lammens. Langs de route staan een zevental infoborden met wat meer historische uitleg.

Het was een aangename wandeling met heel wat onverharde paden rond Laarne. Alleen jammer dat het lawaai van het geraas van het autoverkeer over de snelwegen R4 en A17 soms storend was.

Mijn foto’s van de wandeling: Laarne 14 oktober 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.