Een stukje GR-wandelen in het Waasland ten noorden van Lokeren (24 oktober 2020)

De Streek-GR Waas- en Reynaertland slingert zich over een afstand van 175 kilometer door het Waasland en het land van Hulst, de streek waar het wereldberoemde dierenepos “Van den Vos Reynaerde” zich afspeelde. De Streek-GR start in Lokeren en loopt tot het Nederlandse vestingstadje Hulst in Zeeland. Maar het pad kan zoals alle GR-paden ook in de andere richting worden gewandeld. De Streek-GR Waas- en Reynaertland is daarmee de enige Streek-GR in Vlaanderen die aldus geen lus vormt. Het GR-pad werd onlangs grondig hertekend en vernieuwd. Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent begin dit jaar werd de Streek-GR Waas- en Reynaertland door een Belgisch-Nederlandse jury uitgeroepen tot “Wandelroute van het jaar”.

Ik verkende vandaag een stukje van deze Streek-GR in de regio ten noorden van Lokeren. Ik wandelde vanuit Eksaarde een lus via de Lokerense deelgemeente Daknam en Sinaai. Ik moest een verbinding maken van een viertal kilometer van het punt waar ik de GR verliet tot bij de Sinaaibrug over de Moervaart, waar ik de GR-traject opnieuw kon oppikken.

Ik startte mijn wandeling op het vroegere en het onlangs heraangelegde stationsplein van Eksaarde. Het station van Eksaarde was onderdeel van de opgebroken spoorlijn 77A tussen Lokeren en Moerbeke. De Streek-GR volgt hier het geasfalteerde spoorwegpad. Ik volgde het GR-pad richting Lokeren tot bij de Spletterenbrug over de Moervaart. Het GR-pad loopt vanaf hier over het onverharde pad langs de Moervaart tot bij de samenvloeiing met de Zuidlede. Vanaf hier verandert de benaming van de rivier en wordt de Durme genoemd.

Wat verder bereikte ik het kleine Daknam, een deelgemeente van Lokeren. Het dorpje heeft een mooi dorpsplein en een prachtig romaans kerkje. Het GR-pad volgt daarna opnieuw de vroegere spoorweg doorheen de Daknamse Meersen tot in de buurt van het Daknamstadion.

Vanaf hier zet het GR-pad koers richting Sinaai en Sint-Niklaas: eerst door de straten aan de rand van Lokeren, daarna een eindje over de fietssnelweg F4 tussen Gent en Antwerpen en daarna over een mooie onverharde veldweg. In de omgeving van Sinaai verliet ik het GR-pad.

Nu volgde een een stukje niet-GR tot bij de Sinaaibrug over de Moervaart. Van hieruit zou ik dan opnieuw de Streek-GR volgen terug naar Eksaarde. In het gehucht Zwaanaarde kwam ik voorbij het bronzen beeld van de “Schaapsherder” met zijn hond. Bij de Sinaaibrug, een ophaalbrug over de Moervaart kwam ik opnieuw op het traject van de GR.

Hier aan de gemeentekaai bij de Sinaaibrug waren vroeger beerputten aangelegd. Er staat een infobord met wat meer uitleg over een merkwaardige stiel: de mestproevers of beirproevers. In de Middeleeuwen werd via de waterwegen menselijke mest aangevoerd vanuit de steden, die de boeren goed konden gebruiken om hun akkers te bemesten. Deze mest werd opgeslagen in beerputten. De boeren wilden mest van goede kwaliteit en daarom werden “beirproevers” aangesteld die oordeelden op basis van smaak en geur en de prijs bepaalden.

Daarna volgde een mooi stukje met heel wat onverharde paden door het natuurreservaat “De Linie”. Net voor ik opnieuw in Eksaarde arriveerde kwam ik voorbij de mooie Kruiskapel uit 1632. De kapel is prachtig gelegen midden in het groen. Volgens de legende werden op deze plaats 700 jaar geleden twee miraculeuze kruisbeelden gevonden.

Enkele onverharde paden en een laatste stukje spoorweg brachten mij opnieuw bij het stationsplein van Eksaarde.

Vorig jaar stapte ik over deze GR van Sinaai naar Sint-Niklaas (mijn verslag).

Mijn fotoreportage: Eksaarde 24 oktober 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.