Door het Beverhoutsveld tussen Beernem, Oostkamp en Brugge (10 oktober 2020)

Beverhoutsveldwandelroute

Het Beverhoutsveld is een uitgebreid akker- en weidegebied op het grondgebied van de gemeentes Oostkamp en Beernem. Het kreeg zijn naam van het Beverhout of ratelpopulier. Het gebied wordt doorkruist door mooie, lange en kaarsrechte dreven afgezoomd met eiken of populieren. De geschiedenis van het Beverhoutsveld gaat terug tot in de 13de eeuw toen een zekere Vrouwe van Beveren, een rijke jongedame, het gebied voor eeuwig in bruikleen gaf aan de aanborgers of omwonenden.

In 1382 was er in het Beverhoutsveld op het grondgebied van Oedelem een bloedig treffen tussen het opstandige Gent, aangevoerd door Filips van Artevelde en de Brugse milities van Lodewijk van Male, de Graaf van Vlaanderen. De Gentenaars leefden al enkele jaren in onmin met de Graaf van Vlaanderen en voelden zich benadeeld door zijn politiek. De Gentse troepen wonnen de veldslag waardoor op verschillende plaatsen in Vlaanderen opstanden uitbraken.

Vroeger was het een heidegebied waarop het vee gemeenschappelijk kon grazen. Later werd het deels ontgonnen als landbouwgebied. Het Beverhoutsveld werd in het begin van de 20ste eeuw gemeentelijke eigendom. Het grootste deel werd toegewezen aan Beernem en Oedelem en een kleiner deel van het veld aan Oostkamp. De gronden worden nog steeds door de gemeentes Beernem en Oostkamp aan lokale boeren in gebruik gegeven.

Het is een echt stiltegebied en men kan er aangenaam en ongestoord wandelen.

De wandelroute start eigenlijk aan de Veldmolen in Beernem en is 15 kilometer lang. Ikzelf verkoos om te starten bij het OC De Kleine Beer in Beernem, waar een ruime parking is. Er was dus een korte aanlooproute tot bij het natuurreservaat Gevaerts-Noord langs het kanaal Brugge-Gent. Ook de GR129 Dwars door België loopt door het natuurgebied.

Onderweg kwam ik heel wat wandelaars tegen. Sommigen waren zwaar bepakt en ik vermoed dat er een aantal onder hen het GR-pad volgden. De reportage van Arnout Houben over zijn avonturen op de GR129 zal ongetwijfeld de wandelmicrobe hebben aangewakkerd.

Wat verder was ik getuige van een merkwaardig schouwspel. Een tweetal politiemannen van de lokale brigade waren bezig met enkele uitgebroken koeien terug achter de prikkeldraad te drijven.

Mijn fotoreportage: Beernem 10 oktober 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.