Boomkwekerijen en bossen tussen Serskamp en Wetteren (7 oktober 2020)

De wandeling was gemaakt en uitgepijld door de wandelclub ” de Schooiers” uit Wichelen en startte vanuit deelgemeente Serskamp. Op hun site was zowel de parkoersbeschrijving als de GPX-track gepubliceerd. Serskamp ligt een drietal kilometer ten zuiden van Wetteren. De regio is het centrum van de boomkwekerijen en van de sier- en de rozenteelt. De pionier was Adolf Papeleu, een tuinbouwkundige uit Ledeberg, die hier halfweg de 19 de eeuw als eerste een boomkwekerij begon.

Ik wandelde over onverharde veldwegen tussen de vele velden met sierbomen en -planten tussen Serskamp en Wetteren. Ganse velden met bloeiende Afrikaantjes of Stinkertjes kleurden prachtig oranje. Deze planten worden gebruikt als groenbemesters en bestrijden aaltjes die veel schade kunnen toebrengen aan de plantenwortels. Ook voor de siertelers is duurzaamheid van groot belang.

De wandeltocht trok ook door de vallei van de Serkampse beek, die hier door een bos- en natuurgebied stroomt. Verspreid in de omgeving liggen stukjes bos die deel uit maken van de Serskampse bossen. Ik maakte kennis met het Paelepelbos en het Hospiesbos.

Het Paelepelbos met zijn ondiepe poelen is de ideale biotoop voor de zeldzame Kamsalamander, ook wel waterdraakje genoemd.

Mijn foto’s: Serskamp 7 oktober 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.