Een stukje Picardisch Wallonië tussen Ronse en Doornik (30 september 2020)

Ik trok op verkenning ten zuiden van de taalgrens: een stukje Henegouwen tussen Ronse en Doornik en ten westen van het Pays des Collines.

Mijn wandeling startte vanuit Anvaing en ik stapte via de kleine dorpjes: Cordes, Velaines, Popuelles, Forest terug naar Anvaing.

Deze regio is heel dun bevolkt en is nog een echte landbouwstreek. Ondertussen werden de meeste groenten en gewassen geoogst van de velden en de akkers liggen er leeg en kaal bij. Onderweg passeerde ik heel wat boerderijen. Ook aan kapelletjes is er hier zeker geen tekort.

Cordes heeft een mooi, klein kerkje in Romaanse stijl dat bij het begin van de 12de eeuw zou zijn gebouwd. Het kerkje is toegewijd aan Saint-Georges en is historisch geklasseerd als monument.

Op het einde van de wandeling passeerde ik het kasteel van Anvaing, een waterkasteel dat eigendom is van de adellijke familie de Lannoy en kan niet worden bezocht. Het kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw en werd in de 19de eeuw grondig gerenoveerd. In de eetzaal van dit kasteel werd op 28 mei 1940 de capitulatie van het Belgische Leger ondertekend.

Mijn fotoreportage: Anvaing 30 september 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.