Door de polders en het krekengebied van Oostende (11 september 2020)

Wandeltocht door het hinterland van Oostende

Mijn tocht volgde grotendeels de Oostendse Krekenwandelroute. Ik maakte nog een ommetje door het sportpark De Schorre en door de polders tussen Snaaskerke en Stene.De wandelroute van Westtoer is uitgepijld en 13 kilometer lang en start aan de kinderboerderij De Lange Schuur in Stene.

Ikzelf startte de wandeling vanuit Zandvoorde. Bij de rolschaatspiste aan het natuurgebied de Grote Kreignaert is een ruime parking en men kan er meteen het traject van de wandelroute oppikken.

De geschiedenis van het Oostendse Krekengebied gaat terug tot het einde van de 16 de eeuw. Toen werd tijdens het Beleg van Oostende de stad belegerd door de Spanjaarden. Om de stad beter te kunnen verdedigen werd door de Geuzen een bres gemaakt in de duinen ten oosten van Oostende waardoor de zee het land binnen stroomde. Oostende werd een eiland en kon zo drie jaar standhouden.

Door het binnenstromende zeewater ontstond de Oostgeul, de huidige havengeul, en een groot slikke- en schorregebied met smalle en diepe kreken. Tijdens mijn wandeling stapte ik voorbij enkele van deze kreken: de Grote Keignaert, de Sluiskreek en de Zoute Kreek. Het Krekengebied is een broedplaats voor heel wat vogels.

Het wandelpad liet me ook kennis maken met een stukje van de Zwaanhoek en het Geuzenbos. De Zwaanhoek is een poldergebied tussen Zandvoorde en Oudenburg. Vroeger werd hier turf en veen uit de grond gehaald. In het Geuzenbos stond in de middeleeuwen het Quaet kasteel. Door de overstromingen tijdens het Beleg van Oostende werd het kasteel verwoest.

Ik wandelde verder langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en over de Groene 62, de vroegere spoorlijn 62 die het Noord-Franse Armentières via Ieper en Torhout met Oostende verbond.

In de omgeving van het sportpark De Schorre op de site van een vroegere steenbakkerij kan men de restanten zien van het “Stutzpunkt Stene”, een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog.

Mijn fotoreportage: Zandvoorde 11 september 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Door de polders en het krekengebied van Oostende (11 september 2020)

  1. Wat een mooie wandeling heb jij hier gemaakt, Didier. Dit stukje natuur ken ik helemaal niet maar door jouw prachtige blog in beeld en woord is het heel uitnodigend om zelf te wandelen. Dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.