Vanuit Baliebrugge door het Vrijgeweed (7 augustus 2020)

Vrijgeweedwandelroute

Het Vrijgeweed is een gebied tussen Baliebrugge en Zwevezele, dat lange tijd onontgonnen bleef en dat vooral werd gebruikt om turf te steken. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het Vrijgeweed volledig ontgonnen voor de landbouw. Typisch voor het Vrijgeweed zijn de “witte ééndaksboerderijen” die in de jaren na de oorlog werden gebouwd in opdracht van de Nationale Maatschappij voor Kleine Landeigendommen. Het zijn langwerpige hoeves uit baksteen en de woning, de stallen, bergruimtes en schuur zijn allemaal verzameld onder hetzelfde dak.

De route start aan het kerkje van Baliebrugge, een gehucht van Ruddervoorde gelegen op de grens met Torhout. De weerberichten hadden gewaarschuwd voor een dag met tropische temperaturen en dus trok ik (naar mijn normen) vroeg op pad om zo de hitte voor te zijn.

Ik wist niet goed wat ik kon verwachten van de wandeling want deze regio in het hart van West-Vlaanderen is voor mij als wandelgebied relatief onbekend. De route trekt eerst via enkele mooie onverharde (zand)paden in zuidelijke richting via de Kaleshoek tot bij de “Rick”, een gehucht op een boogscheut van Zwevezele.

Ik passeerde onderweg de Zingende Watermolen, een molen op de Ringbeek. Nu zijn de gebouwen van deze molensite ingericht als vakantiewoning.

Wat verder kwam ik voorbij het Callewaertsbosje, een populierenbosje dat voorheen eigendom was van de lokale Brouwerij Callewaert. Het hout van de populieren werd door de Brouwerij gebruikt voor het herstellen van de houten bierkratten. Bij het bosje staat een rustbank in de vorm van een “Vierschare“, verwijzend naar de Vierschaar op de boerderij “Donckersteke”. De Vierschaar was een plaats waar tijdens de Middeleeuwen recht werd gesproken.

Het Callewaertsbosje ligt langs de Roeselaarse Aardeweg een belangrijke verbindingsweg van Brugge naar Rijsel via Roeselare.

De terugweg naar Baliebrugge verliep hoofdzakelijk via de nogal drukke en kaarsrechte Vrijgeweidstraat. Ik wandelde nog voorbij een poel met een kunstwerk van Alain Cool dat een blauwe reiger voorstelt. Dit kunstwerk verwijst naar de vele veldvijvers die hier vroeger werden aangelegd om vis te kweken.

De onverharde “Oude Torhoutseweg” leidde mij terug tot bij het kerkje van Baliebrugge.

Mijn fotoreportage: Baliebrugge 7 augustus 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.