Langs de Poperingevaart doorheen Vleteren (25 augustus 2020)

Ik had een wandelroute voorbereid en uitgewerkt via het wandelnetwerk Hoppeland met als vertrekpunt het dorpje Woesten. Mijn geplande route liep van Woesten via de abdij Sint-Sixtus richting Poperinge en daarna door de vallei van de Poperingevaart terug naar Woesten.

In de omgeving van de abdij waren echter testritten voor rallywagens aan de gang. Deze stuurden mijn plannen danig in de war en er zat niks anders op dan mijn route aan te passen. Het werd dan ook improviseren met behulp van mijn GPS-toestel.

Mijn aangepaste route stuurde mij over het wandelnetwerk Ijzervallei richting Westvleteren en verder door de Ijzerbroeken naar Elzendamme. Tussen Woesten en Westvleteren en ook in de Ijzerbroeken volgde ik een tijdje de Poperingevaart. Deze waterweg ontspringt bij de Katsberg in het Noorden van Frankrijk als de Vleterbeek en stroomt via Abele naar Poperinge. Vanaf Poperinge verandert de Vleterbeek van naam: de Poperingevaart. Deze mondt uit in de Ijzer nabij Elzendamme. Eeuwen terug werd de vaart gebruikt voor de aan- en afvoer van grondstoffen voor de Poperingse lakenindustrie.

Het gehucht Elzendamme ligt aan de Ijzer en de drukke steenweg tussen Ieper en Veurne. Reeds meer dan 50 jaar staat hier een 165 meter hoge zendmast: een soort Eiffeltoren in het klein. Deze antenne werd begin 1969 in gebruik genomen en zou de TV-kijkers uit de Westhoek een goede ontvangst van de nationale zender garanderen. De uitzendingen van de nationale zender waren hier immers heel moeilijk te ontvangen en men keek hier in de regio dan ook liever naar het storingsvrije “Rijsel”.

Vanaf Elzendamme volgde ik een tijdje de Boezingegracht richting Brabanthoek en begon daarna aan mijn terugweg naar Woesten. Deze verliep bijna volledig over rustige, verharde wegen.

Mijn fotoreportage: Woesten 25 augustus 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.