Het mooie, glooiende landschap ten zuiden van Kortrijk (2 augustus 2020)

Vanuit Bellegem volgde ik aanvankelijk de Argendaalwandelroute. Wat verder verliet ik het wandelpad en stapte verder tot aan de zuidrand van Kortrijk of Hoog Kortrijk. Deze Kortrijkse wijk heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en onderging een ware metamorfose. De kantoorgebouwen van het Kennedy- en Beneluxpark, de watertoren, het natuurreservaat de kleiputten, de universiteitscampus KULAK, de nieuwe begraafplaats en het crematorium en de sportcampus Lange Munte passeerden de revue.

Mijn tocht leidde mij daarna opnieuw via enkele onverharde paden en voetwegen zuidwaarts door de natuur en het golvende landschap van deze mooie regio in het zuiden van West-Vlaanderen. Deze streek gelegen tussen Leie en Schelde wordt ook wel het Land van Mortagne genoemd en kan men uitgebreid verkennen via het gelijknamige wandelnetwerk.

Nabij Bellegem bereikte ik opnieuw het traject van de Argendaalwandelroute. Het wandelpad zou ik nu verder blijven volgen. Her en der verspreid in het landschap liggen grote hoeves en meermaals kon ik genieten van mooie vergezichten. Boven op de hoogtekam tussen Leie en Schelde had ik een mooi uitzicht over de Scheldevallei: voor mij links de Kluisberg en rechts de Doornikse Mont-Saint-Aubert. De molen Ter Claere, de enige windmolen in de omgeving, troont fier boven op het hoogste punt van Zwevegem.

In de verte zag ik het kerkje van Kooigem en het wandelpad bracht mij tot bij de mooie Tontekapel, uitzonderlijk prachtig gelegen midden de velden en akkers op de flank van de Geitenberg. Dit is voor mij met stip het mooiste plekje van het Land van Mortagne. Het pad daalt af tot bij de mooi gerestaureerde vierkantshoeve Goed te Walle. Aan de voet van de Geitenberg ligt nog een andere historische hoeve: het Goed te Tollardrie.

Een onverhard pad brengt me tot boven op de Geitenberg, waar men van een mooi panoramisch uitzicht over de omgeving kan genieten. Dit is een ideale plek om trekvogels te spotten en er is dan ook een vogeltrektelpost. Een mooi betegeld wandelpad, het Konijntjespad brengt mij tot bij het Bellegem- en Argendaalbos. Wat verder bij de steenweg tussen Kortrijk en Doornik is het eigenlijke startpunt van de Argendaalwandelroute.

Via het Argendaalpad, dat tussen beide bossen loopt, wandelde ik terug naar Bellegem.

Mijn foto’s: Bellegem 2 augustus 2020

Andere wandelingen in het Land van Mortagne

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.