Door de polders tussen Diksmuide, Veurne en Nieuwpoort (19 augustus 2020)

Ik startte mijn wandeling bij het kerkje van Pervijze. Het dorpje had vroeger twee kerken: de huidige kerk en de verdwenen kerk van Sint-Katharinakapelle op het Kastanjeplein. Het Belgische leger bouwde hier tijdens de Eerste Wereldoorlog een observatietoren. Bij deze toren begint het Sinte-Katharinakapelle pad, een wandel- en fietspad.

Via dit pad stapte ik naar het gehucht Rousdamme en vervolgde over een pad langs de Oude Aa-vaart. Nabij een brugje over de vaart liggen twee betonnen bunkers. Deze twee Belgische mitrailleursposten maakten deel uit van de eerste verdedigingslinie achter het Ijzerfront.

Via De Oude Zeedijk bereikte ik het “verdwenen” Zoutenaaie, ooit het kleinste dorp van België. Van het dorpje Zoutenaaie blijft eigenlijk niets meer over. De kerk werd reeds afgebroken in het begin van de 19 de eeuw. Tot voor enkele jaren was er nog een horeca-zaak maar deze staat ondertussen te koop. Ik vervolgde mijn wandeling door de polders richting Oude Zeedijkmolen in Avekapelle.

Het piepkleine polderdorpje Booitshoeke was mijn volgende bestemming. Het dorpje is een deelgemeente van Veurne en heeft een klein charmant kerkje. Enkele wandelkilometers verder kwam ik ter hoogte van Booitshoeke Statie bij de Frontzate, zoals de vroegere spoorweg tussen Diksmuide en Nieuwpoort wordt genoemd. Deze spoorweg speelde een belangrijke rol bij de onderwaterzetting van de Ijzervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Belgische Leger trok zich terug achter de spoorwegberm, die als dijk werd gebruikt.

Ik volgde verder de Proostdijk tot bij de poldervaart de Grote Beverdijk. Hier kwam ik op het traject van de Blauwvoetswalle wandelroute. Ik volgde het onverharde pad langs de Grote Beverdijk tot bij de hoeve Berkelhof. De Berkelhofweg leidde mij opnieuw tot bij de Frontzate en het landschapskunstwerk van Lucas Coeman. Het kunstwerk herdenkt de gebeurtenissen aan het Ijzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog en het verwijst naar de houten passerellen die door de soldaten werden gebruikt in de “verdronken” Ijzervlakte.

Iets voor Pervijze, langs de Frontzate, passeerde ik nog de archeologische site “Blauwhuis”, de restanten van een Middeleeuwse hoeve met een walgracht.

Mijn fotoreportage: Pervijze 19 augustus 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.