Landschapspark Bulskampveld: door bossen en dreven tussen Kruiskerke en Maria-Aalter (17 juli 2020)

Wandeling via het wandelnetwerk Bulskampveld.

Ik startte mijn wandeling in Kruiskerke, een deelgemeente van Ruiselede en trok op verkenning door de bossen en dreven tussen Kruiskerke en Maria-Aalter. Kruiskerke ligt aan de rand van het Landschapspark Bulskampveld.

Ik wandelde onder meer door het Parochieveld, het Bruwaanbos en het Hooggoedbos.

Het gebied van het Parochieveld en het Bruwaanbos behoorde vroeger tot het heidegebied: het Ruiseleeds Veld, dat een uitloper is van het Bulskampveld. In de eerste helft van de 19de eeuw werd het heidegebied ontgonnen en bebost: het werd ingedeeld in vierkante percelen met daartussen lange, rechte dreven en er werden naaldbomen aangeplant.

Het Hooggoedbos werd genoemd naar het Hooggoed, een verdwenen hoeve van de Jezuïeten. Het vroegere heidegebied bestond vooral uit zandgrond en werd daarom ook het Egypteveld genoemd. Deze heide werd later door de Paters Jezuïeten bebost. De Jezuïeten waren hier goed vertegenwoordigd want in de 18de eeuw waren hier in de omgeving twee kloosters van deze Orde.

Het Grote Routepad GR129 slingert zich hier ook door het bos. Dit GR-pad dwarst ons landje van Brugge naar Arlon . Onlangs stapten televisiemaker Arnout Hauben en zijn collega’s Ruben en Philippe deze GR129 van Brugge tot aan de bron van de Semois in Arlon. Hun avonturen onderweg kun je bekijken op de site van Eén-dwars door België. Het is nu uitkijken naar het TV-programma over hun belevenissen dat later in het najaar zal worden uitgezonden.

Bij mijn passage door het Hooggoedbos was ik enigszins verrast toen ik langs het pad een verzameling paddenstoelen ontdekte. Dit vond ik toch wel merkwaardig midden in de zomer. Maar paddenstoelen groeien dus niet enkel in de herfst maar ook in de andere seizoenen.

Op mijn terugweg naar Kruiskerke stapte ik voorbij de Schoonberghoeve, een hoevecomplex uit de 18de eeuw. De hoeve is beschermd als monument en de omgeving van het Schoonbergbos en Slangenbos is beschermd als landschap. Een mooie zanderige dreef bracht me tot bij de hoeve. Hier wandelt men over privé-terrein maar zowel het wandelnetwerk als de GR129 lopen door deze mooie omgeving.

Mijn fotoreportage: Kruiskerke 17 juli 2020.

Enkele eerdere wandelingen via het wandelnetwerk Bulskampveld:

  • Lippengoed-Bulskampveld en Vagevuurbossen: verslag
  • richting Sint-Pietersveld: verslag
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.