In de Scheldevallei tussen Gavere en Merelbeke (5 juli 2020)

Parkoers: Semmerzake – Gavere – Vurste – Kwenenbos (Merelbeke) – Schelderode – Vurste – Semmerzake

Gavere werd in de 16 de eeuw door Keizer Karel V tot prinsdom verheven en wordt daarom ook soms het Prinsdom aan de Schelde genoemd.

Ik startte mijn wandeling vanuit de deelgemeente Semmerzake. Het kerkje en de dorpskern torenen boven de Scheldevallei uit. In de lager gelegen Scheldemeersen werd in de 15de eeuw een bloedige strijd uitgevochten tussen het leger van Filips de Goede, hertog van Bourgondië en een volksleger van het opstandige Gent. Deze veldslag is bekend als de Slag bij Gavere. De Gentenaars werden verslagen en dit was meteen de laatste militaire strijd tussen Gent en de Bourgondische hertog. Op het marktplein van Gavere staat het standbeeld van Valeir, een Gentse strijder die meevocht tijdens de Slag om Gavere.

Via enkele onverharde wegen wandelde ik naar Vurste en had een mooi uitzicht over de Scheldevallei. Onderweg passeerde ik op het grondgebied van Semmerzake het Air Traffic Control Centre, dat het militaire luchtverkeer over ons land regelt. Ook Vurste is een deelgemeente van Gavere. Bij de kerk staat het huis waar de kunstschilder Henri De Cocker woonde en werkte. In Vurste staat het kasteel Borgwal. Ik wandelde via een smalle voetweg achter het domein. Het kasteel bleef verborgen achter een hoge bakstenen muur.

In Melsen kwam ik op het grondgebied van Merelbeke. Ik wandelde verder via Schelderode naar Kwenenbos, een wijk van Merelbeke. In Schelderode passeerde ik de Schelderomolen. De Meulewegel leidde me naar Kwenenbos. Hier begon ik aan mijn terugtocht naar Semmerzake door de Scheldemeersen via onverharde wegen. Deze trage wegen kregen namen als: de veerpontwegel en de steenbakkerswegel.

Ik passeerde enkele oude meanderende Scheldearmen: de Schelderodeput en de Teirlinckput. Er volgde nog een mooie passage door het natuurreservaat De Putten. Hier werd vroeger klei gegraven voor de productie van bakstenen. De kleigrond in de Scheldevallei was ideaal om stenen te maken. Op verschillende plaatsen werd ter plaatse in veldovens de Scheldesteen gebakken.

Mijn fotoreportage: Semmerzake 5 juli 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.