Door het Drongengoed en het Maldegemveld (7 juli 2020)

Wandeling via het wandelnetwerk Meetjeslandse bossen. Dit netwerk laat de wandelaar drie bosgebieden in het Meetjesland verkennen: het Landschapspark Drongengoed, het Provinciaal Domein Het Leen en de Lembeekse bossen. Voor wie het Meetjesland nog beter wil leren kennen is er ook nog het wandelnetwerk de Meetjeslandse Kreken

Vandaag wandelde ik door het Drongengoed en het Maldegemveld. Ik vertrok vanuit het dorpje Ursel, een deelgemeente van Aalter. Het dorpje ligt in de driehoek gevormd door Aalter, Maldegem en Eeklo.

Het Drongengoedbos is met zijn 750ha het grootste bos van de provincie Oost-Vlaanderen. Vroeger was het een uitgestrekt heidegebied maar in de 18de eeuw werd het door toedoen van de broeders van de Norbertijnerabdij van Drongen in grote mate bebost. In de 18de eeuw werd door de Norbertijnen ook de abdijhoeve gebouwd. In deze hoeve is er nu een bezoekerscentrum ingericht.

In 1954 werd midden in het Drongengoedbos een militair vliegveld aangelegd in opdracht van de NAVO. Het bleef tot 1993 een reservevliegveld van de NAVO. Sindsdien is het eigendom van het Belgische leger en wordt het gebruik als oefenterrein. Tijdens de weekeinden kunnen ook privévliegtuigen gebruik maken van het vliegveld.

Het natuurgebied Maldegemveld ligt in het zuidelijk deel van Maldegem en is een restant van het vroegere heidegebied. Het maakt eveneens deel uit van het Landschapspark Drongengoed. Het natuurgebied wordt begraasd door Gallowayrunderen. Natuurpunt is volop bezig met het herstellen van het unieke landschap. Vlonderpaden leiden de wandelaar door de moerassige gedeelten van het gebied. Maar van natte voeten moest ik vandaag zeker geen schrik hebben.

Mijn fotoreportage: Ursel 7 juli 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.