Bethoosterse Broeken en Handzamevallei (29 juli 2020)

Wandeling door het poldergebied in de vallei van de Handzamevaart tussen Esen, Vladslo, Beerst en Diksmuide.

Ik volgde eerst de Bethoosterse Broekenwandelroute vanuit Esen. De wandelroute trekt eerst zuidwaarts richting Hoge Kam, het hoogste punt van Esen. Hier heeft men een mooi uitzicht over de omgeving: de Ijzervallei, de Handzamevallei en in de verte de bergskes van het West-Vlaamse Heuvelland.

Daarna daalt de route af door de broeken richting Handzamevaart tot bij het gehucht Einsdijk. In de middeleeuwen was hier een haventje van waaruit goederen werden verscheept. Nu valt er daarvan niets meer te bespeuren. Ik bleef verder de wandelroute volgen over het graspad langs de Handzamevaart.

Wat verder verliet ik de route en maakte een ommetje via Vladslo en Beerst en volgde enkele kilometers de GR131, een GR-pad door West-Vlaanderen dat het vestingstadje Damme met de Palingbeek in de Ieperboog verbindt.

Bij de Drie Mussen in Diksmuide kwam ik opnieuw bij de Handzamevaart. Ik rustte eventjes uit op een klein ponton aan de oever. Toen ik opnieuw vertrok, slaagde ik erin om mijn hondenverjager met een plons kwijt te spelen in het water van de vaart. Het apparaatje had ik kort voordien, met succes, nog kunnen uittesten toen een viervoeter nogal enthousiast naar mij kwam toegelopen.

Vanaf de Drie Mussen in Diksmuide stapte ik over de Boterdijk langs de Handzamevaart terug richting Esen. Bij het pompgemaal tussen Esen en Vladslo volgde ik het laatste stukje van de Bethoosterse Broekenwandelroute.

Mijn foto’s: Esen 29 juli 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Bethoosterse Broeken en Handzamevallei (29 juli 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.