Wandeltocht in de Westhoek Bachten de Kupe (28 juni 2020)

Parkoers: Gijverinkhove – Izenberge – Leisele – Beveren aan de Ijzer – Gijverinkhove

Ik startte de tocht aan de Sint-Pieterskerk van Gijverinkhove. Het kerkje is prachtig gelegen aan de rand van het dorp en is enkel te bereiken via een voetweg of de doodlopende Kasteeldreef. Zelfs op een zondagmorgen heersen hier de rust en de stilte. Geen wonder want het dorpsplein, dat meestal rond de kerk ligt, vindt men hier een eind verderop. Het Grote Routepad GR 5A passeert door het dorpje en ik volgde het GR-pad richting Izenberge.

Het GR-pad zelf loopt niet door Izenberge maar onmiddellijk richting Houtem. Ik verliet dus het pad en maakte een ommetje tot bij het kleine dorpje en bedevaartsoord. Er is een mooie bedevaartskapel en achter de kerk kan men het openluchtmuseum Bachten de Kupe bezoeken. In het museum doet men het verleden herleven:er werd een oud boerendorp met Houtlandse boerderij en dorpplaats met herberg nagebouwd.

Vanuit Izenberge wandelde ik via een mooie landwegel naar het grensdorpje Leisele. Het Noord-Franse Hondschoote ligt net over de “frontiere” en de hoge torenspits van de Sint-Vaastkerk is van overal in de omgeving duidelijk te zien. Leisele heeft een mooie hallenkerk en een dorpskern die beschermd is als dorpsgezicht.

Na het verlaten van Leisele stapte ik naar het gehucht “de Clachoire” en verder zuidwaarts pal op de grens met onze zuiderburen: met mijn linkerbeen in België en mijn rechterbeen in la Douce France. De weg op de grens kreeg twee namen: de Gemene Weg en de Chemin Mitoyen. Voor mij strekte zich de Ijzervallei uit en aan de einder kon ik de heuvels van het West-Vlaamse Heuvelland en meer naar het westen de Monts de Flandres zien.

Uiteindelijk bereikte ik Beveren-aan-de-Ijzer. Ik stapte eventjes tot bij de kerk en begon dan aan de terugweg naar Gijverinkhove. Wat verder troont de witgekalkte Brouckmolen uit boven de Ijzerbroeken. Het GR 5A-pad begeleidde mij opnieuw naar Gijverinkhove. Ik wandelde nog voorbij de boerderij waar tot 2009 de Stichting George Grard was gehuisvest. De kunstwerken van deze beeldhouwer kan men nu bewonderen in het kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde.

Mijn fotoreportage: Gijverinkhove 28 juni 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.