Wandelen in het Brugse Ommeland: door het Landschapspark Bulskampveld (3 juni 2020)

Het Landschapspark Bulskampveld strekt zich uit over de gemeenten Oostkamp, Beernem, Ruiselede, Wingene en Aalter. Het is het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen. Dus ideaal en meer dan de moeite waard om een wandeling te maken via het wandelnetwerk Bulskampveld in deze groene en natuurrijke streek ten zuidoosten van Brugge.

De ruime parking Aanwijs in Beernem is een uitstekende startplaats voor een wandel- of fietstocht door de streek en was ook de startplaats van mijn tocht.

Ik wandelde (na het dwarsen van de drukke steenweg) van de parking meteen de Vagevuurbossen in en stapte door dreven en over bospaden richting Sint-Pietersveld. Het Sint-Pietersveld is gelegen tussen Beernem en Ruiselede en was vroeger een heidegebied dat toebehoorde aan de Gentse Sint-Pietersabdij, vandaar de naam. Halverwege de 18de eeuw werd hier door de Belgische staat een tweetal hervormingsscholen opgericht voor de opvang van criminele en verwaarloosde kinderen. Jongeren konden in het “gesticht” een opleiding landbouwersknecht of zelfs lichtmatroos volgen. In de Scheepsput lag er zelfs een instructieschip. In de geklasseerde gebouwen is nu de Gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdsbijstand De Zande gehuisvest.

Hier in de omgeving van het Sint-Pietersveld staan ook heel wat antennemasten van het zendstation van de Radio Maritieme Diensten dat vroeger de radioverbinding met zeeschepen over heel de wereld verzorgde. Het zendstation is nu eigendom van Defensie en nog steeds operationeel. Borden aan de rand van het gebied waarschuwen voor stralingsgevaar.

Wat later kwam ik bij het natuurgebied de Gulke Putten. De benaming verwijst naar de vele visvijvers in dit vroegere heidegebied. Nu begrazen Schotse gallowayrunderen de graslanden van het natuurgebied. Toen ik de Gulke Putten verliet, had ik zicht op de kerk van Doomkerke, deelgemeente van Ruiselede.

Ik volgde een poosje het traject van de Wildenburgwandelroute en via de lange Boskapeldreef wandelde ik richting Wildenburg, een gehucht van Wingene. De Boskapel langs de dreef werd eind 19 de eeuw door de adellijke familie van der Bruggen gebouwd ter nagedachtenis van baron Charles van der Bruggen die door wildstropers werd vermoord.

Richting Hertsberge stapte ik door mooie, lange dreven met imposante en riante villa’s en landhuizen. Via de bospaden van het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld bereikte ik de parking waar ik mijn tocht startte.

Mijn fotoreportage: Bulskampveld 3 juni 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.