Van Diksmuide naar Driekapellen en terug via Kaaskerke (9 juni 2020)

In de polders achter de Ijzer ten zuidwesten van Diksmuide liggen drie kleine polderdorpjes: Sint-Jacobskapelle, Nieuwkapelle en Oudekapelle. Deze drie dorpjes maakten vóór de fusie met Diksmuide deel uit van de gemeente Driekapellen.

Ik startte de wandeling vanaf de parking bij de Ijzertoren in Diksmuide en volgde de GR130 (GR-Ijzer) via Sint-Jacobskapelle tot aan de Put in Nieuwkapelle. De terugweg naar Diksmuide liep door de uitgestrekte polders tussen Lampernisse, Oostkerke en Oudekapelle via de Grote Beverdijkvaart en de Oude Zeedijk.

Vanuit Kaaskerke maakte ik nog een ommetje over de Frontzate, de vroegere spoorweg tussen Diksmuide en Nieuwpoort, en het Stiltepad. Langs de Ijzer stapte ik terug naar mijn vertrekpunt.

Sint-Jacobskapelle is een piepklein dorpje in de Westhoek. In de vlakke polders is er van het kerkje amper iets te bespeuren want het is omgeven door hoge kastanjebomen. Bij de Sint-Jacobskerk staat het standbeeld van Sint-Jacob de Meerdere, patroonheilige van de pelgrimstochten naar Santiago. Ook Guido Gezelle moet hier ooit geweest zijn want hij noemde het dorpje in 1868: “het schilderachtigste en bekoorlijkste oord dat men vinden kan“. De stilte in de omgeving is er oorverdovend.

In Nieuwkapelle wandelde ik rond de zandwinningsput. Bij de waterplas staan twee hoge windturbines: de Lepelmolen en de Botermolen.

Ik wandelde ook een tijdje over de Oude Zeedijk alhoewel de Noordzee en het Noordzeestrand niet onmiddellijk in de buurt zijn. De Zeedijk werd voor het eerst vernoemd in 1439 maar de aanleg zou dateren van de 10de eeuw. De Oudlandpolders van Lampernisse, ten westen van de zeedijk, zijn als landschap beschermd. Wie weet kan deze dijk ons later nog van dienst zijn gezien de klimaatopwarming en de verwachte stijging van de zeespiegel. 😉😉

In Oudekapelle passeerde ik nog de naamsteen “Chirurgische Post De Grognie“. Hier op deze plek, enkele kilometers achter de frontlijn, was er tijdens de Eerste Wereldoorlog een voorpost waar de gekwetste soldaten de eerste zorgen kregen toegediend. Wat verder langs de Grote Beverdijkvaart staat de Groignebunker, vermoedelijk deed deze bunker dienst als commandopost.

De Frontzate is de benaming van de vroegere spoorweg tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Deze spoorweg was zeer belangrijk tijdens de Groote Oorlog. Het Belgische leger trok zich terug achter de spoorlijn terwijl de polders aan de andere kant onder water werden gezet.

Het Stiltepad verbindt Kaaskerke met de Ijzer. Hier lag vroeger “loopgraaf van de hoop“.

Mijn fotoreportage: Diksmuide 9 juni 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Van Diksmuide naar Driekapellen en terug via Kaaskerke (9 juni 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.