Door de Vlaamse Ardennen: Bossenare en de vallei van de Maarkebeek (7 juni 2020)

Parkoers: Leupegem – Etikhove – Bossenare – Kerkem – Maarke – Edelare – Leupegem

De tocht had ik van de site van Grote Routepaden gedownload: Dagstapper Vlaamse Ardennen Leupegem. De tocht volgde een stukje van de Streek-GR Vlaamse Ardennen en de GR 129. Hier en daar had ik zelf het traject wat aangepast. De wandeling verkende een stukje Vlaamse Ardennen: de heuvel en kouter van Bossenaere en de vallei van de Maarkebeek.

Ik begon de tocht bij het kleine stationnetje van Leupegem, een deelgemeente van Oudenaarde en volgde de Maarkebeek tot bij de Ladeuzemolen, één van de overgebleven watermolens langs de Maarkebeek. In Etikhove volgde ik het gebetonneerde wandelpad langs de Hollebeek (wandeling 20 januari 2020). Begin vorige eeuw woonde de Vlaamse kunstschilder Valerius De Saedeleer in het dorp. In deze periode vonden dan ook heel wat andere bekende kunstenaars, auteurs en dichters hun weg naar Etikhove.

Een smal pad op de oostelijke flank van de Hollebeekvallei bracht mij tot boven op de Taaienberg en de heuvel van Bossenare. Hier maakte ik een ommetje tot bij een pareltje in de Vlaamse Ardennen: het schilderachtig gelegen mooie, kleine romaanse kerkje van Kerkem. Ik wandelde een poosje boven op de kouter van Bossenare tot bij de Bossenaarmolen. Deze houten windmolen staat fier boven op de top van de Bossenareheuvel midden in het open landschap . Vanop de kouter had ik een mooi uitzicht over het dal van de Maarkebeek en ik merkte de kerkjes van Maarke en Schorisse op.

Ik daalde de heuvel langzaam af tot bij het kerkje van Maarke en bereikte wat later de Maarkebeek en wandelde verder in het dal tot bij de Varent, een bekende helling van de Vlaamse wielerkoersen. Nu ging het steil bergop op de noordelijke flank van de Maarkebeekvallei.

Op de terugweg naar Leupegem bleef ik verder wandelen op deze noordelijke, steile flank soms klimmend en later dan weer dalend, al bleven de hoogteverschillen beperkt. Zo passeerde ik nog heel wat bekende hellingen zoals de Boigneberg, Kapelleberg, Eikenberg en Ladeuze.

Ik rustte onderweg nog eens uit op een bank bij de mooie Sint-Vincentiuskapel op de Kapelleberg. Deze bedevaartskapel dateert uit de 12 de eeuw. De laatste week van januari wordt de Vincentiusnoveen gevierd en dan worden er overal in de streek in houtovens geutelingen, een soort dikke pannenkoek, gegoten.

Mijn foto’s: Maarkedal 7 juni 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Door de Vlaamse Ardennen: Bossenare en de vallei van de Maarkebeek (7 juni 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.