Vanuit Sint-Juliaan door de noordelijke Ieperboog (27 mei 2020)

Ik wandelde vanuit Sint-Juliaan, een deelgemeente van Langemark-Poelkapelle via het gehucht Blatezak naar de Ieperse deelgemeente Sint-Jan. Hier tussen Langemark en Ieper lag tijdens de Eerste Wereldoorlog het front van de noordelijke Ieperboog en er werd hevig gevochten om een strategisch belangrijke heuvelrug: Pilkem Ridge.

Vanuit Sint-Jan stapte ik via het gehucht Wieltje en de Frezenberg naar Zonnebeke. Onderweg passeerde ik de historische hoeve Oost-Bellegoed en de Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze.

De hoeve Oost-Bellegoed was het pachtgoed van een vooraanstaande Ieperse patriciërsfamilie Belle. De hoeve werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en daarna weder opgebouwd. Het Bellegoed bestond uit vier hoeves: Noord-, Oost-, Zuid-, en West-Bellegoed.

Wat verder op het gehucht Potyze ligt de grootste Franse militaire begraafplaats in België: Saint-Charles de Potyze. Er liggen meer dan 4000 Franse soldaten begraven.

Op de Frezenberg staat het Scottish Memorial: een groot Keltisch kruis als eerbetoon aan alle Schotten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Frankrijk hebben gestreden. Het herdenkt ook de Zuid-Afrikaanse brigade die deel uit maakte van de Schotse divisie.

In Zonnebeke maakte ik nog een ommetje door het Haneveld gelegen achter de steenbakkerij Wienerberger. Het gebied is genoemd naar de Hanebeek die hier voorbij stroomt. Hier waren ooit kleiputten die daarna werden gebruikt als stortplaats. De stortplaats werd afgedekt met een kleilaag, plasticfolie en teelaarde en er werden bomen en struiken aangeplant.

Ik stapte terug naar Sint-Juliaan via Hill 35 en de Fortuinhoek. Bij Hill 35 staat een monument voor de Engelse dichter Ivor Gurney die hier zwaar werd gewond bij een gasaanval.

Op het einde van de wandeling miste ik het onverharde pad langs de Hanebeek richting Sint-Juliaan en stapte dan maar via een verharde weg terug.

De wandelroute Toontjespad start aan het kerkje van Sint-Juliaan. De wandelroute werd genoemd naar de patroonheilige van het dorp: Sint-Antonius.

Mijn fotoreportage: Sint-Juliaan 27 mei 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.