Kooigem: Bevergemroute (24 mei 2020)

In 2015 werd de Vlaamse TV-serie Bevergem uitgezonden. Deze serie speelt zich af in het kleine, zonderlinge dorpje Bevergem waar plots een heel bijzondere figuur, genaamd Freddy De Vadder verschijnt. Het plaatsje Bevergem zal men niet terugvinden op de landkaart want het bestaat niet echt. Deze serie werd opgenomen in Zwevegem en in en rond het dorpsplein van het landelijke Kooigem, de zuidelijkste deelgemeente van Kortrijk.

De route is niet bewegwijzerd maar het traject kan men downloaden van de site van Westtoer en volgt de knooppunten van het wandelnetwerk Land van Mortagne. Ook vanuit het naburige Sint-Denijs start er een Bevergemroute met een ander parkoers.

Ik kon mijn wagen probleemloos achterlaten op de parking achter de kerk en begon daar de wandeling. Het Land van Mortagne is een licht glooiende streek tussen Schelde en Leie, waar het aangenaam is om wandelen. Mooie, grote vierkantshoeven liggen her en der verspreid in het landschap.

De Bevergemroute passeert onderweg de mooie Tontekapel en ook een klein stukje bos: het Grandvalbos.

De Tontekapel is omgeven door populieren en is schitterend gelegen boven op de Geitenberg. Men heeft er een mooi uitzicht over de Scheldevallei met aan de einder: de beboste heuvelrug van de Kluisberg en de Mont-Saint-Aubert. Hier op deze plek staat reeds een kapel sedert 1729. De huidige kapel werd voor het laatst enkele jaren terug gerestaureerd. De Tontekapel wordt ook wel koortskapel genoemd. Aan de deur worden lintjes geknoopt om zich te beschermen tegen koorts of andere kwalen. Dit oord van volksdevotie wordt vooral druk bezocht tijdens de meimaand. Ik was er alleen en kon dus ongestoord enkele foto’s nemen. Een mooie en speciale plek.

Het kleine Grandvalbos, gelegen op een heuvel tussen Kooigem en Sint-Denijs en het Kooigembos, langs de andere kant van de weg, zijn eigenlijk restanten van een uitgestrekt bos tussen Kortrijk en de Vlaamse Ardennen. Hier vond men sporen van nederzettingen uit de Ijzertijd en de Gallo-romeinse periode.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Kooigem 24 mei 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.