Door het natuurgebied “de Blankaart” en de Ijzerbroeken (20 mei 2020)

Het natuurgebied de Blankaart is een moerassig en waterrijk gebied in de Ijzervallei nabij Woumen.

Begin vorig jaar plande ik een wandeling door het natuurgebied maar door de overvloedige regen stond het wandelpad toen volledig onder water en moest ik mijn tocht aanpassen. Het was overduidelijk niet het gepaste moment om dan in de Blankaart te wandelen (mijn verslag: Woumen 12 januari 2019). Vandaag had ik absoluut geen last van een ondergelopen wandelpad of van natte voeten want de voorbije weken is er amper een regendruppel gevallen. We zijn pas begin mei en nu reeds snakt door de aanhoudende droogte de natuur naar water.

Ik begon mijn wandeling bij het Blankaartkasteel. Baron Gustaaf de Coninck de Merckem liet het kasteel bouwen in de tweede helft van de 19 de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd. In de jaren daarna werd het weder opgebouwd, weliswaar in een kleinere versie. Het kasteel is omgeven door een ruim park en het gebouw doet nu dienst als bezoekerscentrum.

Ik volgde aanvankelijk de Blankaartwandelroute door de weiden en de hooilanden en over vlonderpaden. Deze wandelroute is 10 km lang en start bij het Blankaartkasteel.

Recent werden verspreid in het natuurgebied een aantal uitkijktorens gebouwd, van waaruit men de natuur en de vele soorten watervogels kan observeren en begluren zonder de rust in het gebied te verstoren.

Aan de rand van het natuurgebied bereikte ik de Ijshoeve ’t Madeliefje en het waterproductiecentrum van de Watergroep. Men is er volop bezig met uitbreiden en renoveren. Hier ligt midden de weidse Ijzervlakte een enorm, achthoekig betonnen waterreservoir. Het centrum zorgt elk jaar voor een derde van het drinkwater van West-Vlaanderen. Momenteel onderzoekt men de mogelijkheid om in de toekomst het overtollige regenwater diep in de ondergrond (tussen 200 en 300 meter diep) te stockeren om het daarna bij langdurige droogte opnieuw op te pompen. Zo moet er geen nieuw reservoir worden gebouwd.

Ik vervolgde een poosje mijn weg langs het spaarbekken en daarna door de Ijzerbroeken. Hier passeert ook het traject van de GR 131 . Een prachtige veldwegel met de mooie naam “vijfhuizenwegel” bracht me tot bijna bij de Beukelaremolen in Merkem.

Op de terugweg naar het bezoekerscentrum dwarste ik de drukke steenweg tussen Ieper en Diksmuide en kwam ik bij het gehucht Nieuwe Stede. Wat verder stond het kerkje van Jonkershove, een ander gehucht van Houthulst. Rustige wegen brachten mij terug tot bij het Blankaartkasteel. Ik maakte nog een ommetje door het kasteelpark.

Mijn fotoreportage: Blankaart 20 mei 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.