Wevelgem: naar Provinciedomein Bergelen (30 april 2020)

Wandelen in tijden van Corona: van mijn kot naar mijn kot

Een nieuwe wandeling in de vervolgserie van Corona-wandelingen. Ik wandelde via het Vijverhof naar het provinciaal domein Bergelen. Ik stapte terug via de wijk het Mollegat.

Ik stapte nog eventjes tot bij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Biest of Koortskapel (in de volksmond: de Kutskapelle), een stukje Wevelgems erfgoed. De kapel ligt wat verborgen in een doodlopende weg achter de hoeve Capellehof.

Mensen kwamen (komen?) hier bidden om genezing van koorts te vragen. Ik vroeg mij of een schietgebedje in de kapel ook zou helpen tegen het Corona-virus? Wie weet? De deur stond op een kier zodat ik binnen eventjes een kijkje kon nemen. In het jaar 1331 werd er voor het eerst melding gemaakt van een kapel op deze plaats: Capellanus de Biest. De huidige kapel werd gebouwd in 1893 en werd in 1987 na een zware storm gerestaureerd. Sedert 2005 is het bedehuis beschermd als monument.

Een gedenksteen tegen de zuidgevel van de kapel brengt hulde aan vier bemanningsleden van de Royal Air Force (n° 107 Squadron) die hier in 1942 in de nabijheid sneuvelden toen hun vliegtuig door Duits luchtafweergeschut werd geraakt en crashte.

Mijn fotoreportage: Wevelgem 30 april 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.