Wevelgem – Bissegem – Gullegem – Moorsele (24 april 2020)

Wandelen in tijden van Corona

Vandaag wandelde ik vanuit Wevelgem richting Bissegem, een vroegere vlassersgemeente aan de boorden van de Leie en nu deelgemeente van Kortrijk. Ik ken de omgeving en het dorp zeer goed want ik woonde en groeide er op als jongeling. Hier konden we toen als jonge knapen nog ongebreideld ravotten en kattenkwaad uitsteken. Een tijdje terug had ik vernomen dat de Stad Kortrijk in Bissegem een nieuw groengebied had aangelegd: Stadsgroen Ghellinck. Dus trok ik op verkenning en ik moet toegeven: ik werd aangenaam verrast.

De Stad Kortrijk heeft er in samenwerking met Natuurpunt een mooie groene long gecreëerd. Het doet deugd om vast te stellen dat er in deze dicht bebouwde regio ook nog plaats kan worden voorzien voor natuur. Het nieuwe natuurgebied situeert zich tussen de Bissegemse Tientjeswijk en het Waterhoennest achter de mooie historische hoeve Armengoed. Deze hoeve dateert van midden 17de eeuw en werd ook wel Hospitaalgoed genoemd omdat de hoeve vroeger eigendom was van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwhospitaal of armenhospitaal. Petrus Jacobus Ghellinck, burgemeester van Bissegem in 1743 was een pachter van de hoeve. Het geheel werd als monument beschermd. Het is wel spijtig dat de gebouwen van de hoeve momenteel heel bouwvallig zijn.

Via het Schoonwaterpad en de wijk Schoonwater stapte ik naar Gullegem en verder naar het natuurgebied Bergelen voorbij de gerestaureerde Bulskamphoeve en de Meiboom. Dit is een historische en wat devote plek: een ijzeren kruis en daarrond zes lindebomen. De lindeboom werd zowel door de Kelten als de Germanen beschouwd als een heilige boom. Het was de woonplaats van de godin Freya die woningen, kerken en bronnen beschermde. Ik wandelde rond de Bergelenput, een vroegere zandwinningsput. Het zand uit de put werd tientallen jaren terug gebruikt voor de aanleg van de nabije autoweg.

Ik maakte nog een ommetje via de dorpskern van Moorsele en wandelde dan via de Zuidhoek terug naar Wevelgem.

Mijn fotoreportage: Wevelgem 24 april 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Wevelgem – Bissegem – Gullegem – Moorsele (24 april 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.