Het Land van Rode: tussen Gavere en Merelbeke (9 maart 2020)

Het Land van Rode is een regio in Oost-Vlaanderen gelegen aan de rechteroever van de Schelde. De streek strekte zich grosso modo uit over de huidige gemeenten: Merelbeke, Oosterzele, Gentbrugge en Melle. Vanaf de 12de eeuw behoorde de streek toe aan de Heren van Rode. Rode, eigenlijk het huidige Schelderode was de hoofdplaats.

Ik begon mijn wandeling aan het kerkje van Baaigem, een deelgemeente van Gavere. Op een hoogte eventjes buiten dorpskom van Baaigem staat fier de witte Prinsenmolen.

Ik volgde flarden van de GR122 Scheldeland (Doornik – Hulst) en wandelde over de heuvelrug via de Asselkouter naar Munte en verder naar Moortsele en Lemberge. De terugweg ging via Bottelare en een modderige dreef door de Makegemse bossen.

In de omgeving liggen nog tal van bunkers die gebouwd werden in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en deel uit maakten van de verdedigingsgordel van de stad Gent.

Het traject van de GR122 tussen Laarne en Lierde werd onlangs grondig aangepast. Bij het uittekenen van de tocht had ik blijkbaar nog het vroegere GR-traject gebruikt. Ik bleef evenwel meestal de track volgen die ik had voorbereid en op mijn GPS had opgeladen.

In 2013 wandelde ik door deze streek en volgde de GR122 van Munkzwalm naar Gontrode (zie mijn verslag)

Mijn fotoreportage: Baaigem 9 maart 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.